NOVI UDAR NA BUDŽET GRAĐANA: Pogledajte šta će sad poskupiti - Volim Podgoricu

NOVI UDAR NA BUDŽET GRAĐANA: Pogledajte šta će sad poskupiti

Registracija vozila u Crnoj Gori mogla bi uskoro da poskupi i više od 30 eura ako osiguravajuće kuće istraju u namjeri da tehničkim centrima od prvog aprila smanje proviziju i ostala davanja za polise autoodgovornosti na 20 odsto, saznaju “Vijesti”.

To je, kako tvrde u pojedinim tehničkim centrima, za 40 do 50 odsto manje u odnosu na postojeće iznose, što će se za isti procenat reflektovati na povećanje cijena tehničkog pregleda i drugih usluga.

“Ako se osiguravajuće kuće tako dogovore, jedini način da preživimo na tržištu je da za isti procenat povećamo cijene tehničkih pregleda i drugih usluga, što će na kraju osjetiti, nažalost, vlasnici automobila”, kazalo je “Vijestima” nekoliko predstavnika tehničkih centara.

Oni nijesu bili raspoloženi za davanje zvaničnih komentara na mogući sporazum osiguravajućih kuća, jer su, kako su naveli, trenutno u pregovorima sa Vladom o rješavanju tog problema. Pojašnjavaju da vlasnicima vozila polise autoodgovornosti, neće biti skuplje.

“Ali će zato tehnički centri morati da povećaju cijene tehničkog pregleda i ostalih usluga. Recimo, ako su neki do sada radili gratis preglede, ako osiguranja ostvare naum, to će ubuduće biti minimum 30 eura. Oni koji su tehničke radili za 15 ili 20 eura, moraće da naplaćuju između 40 i 50 eura”, kazao je “Vijestima” rukovodilac jednog tehničkog centra iz Podgorice.

TEhnički pregled

On je naveo da povećanje cijena pregleda zavisi od grada do grada. Tvrdi da je to veliki udar na budžet prosječne crnogorske porodice, a posebno za one koje posjeduju dva, tri ili više automobila u voznom parku.

U Crnoj Gori trenutno postoje četiri strane osiguravajuće kuće koje pružaju tu vrstu osiguranja – Lovćen, Sava Montenegro, Unika i Generali i jedno domaće privatno Swiss osiguranje. Od oko 130 tehničkih centara, njih oko 100 nijesu u vlasništvu osiguranja i oni zapošljavaju oko 500 radnika.

Osim što su naveli koje segmente osiguranja imaju u svom portfelju, u Lovćen osiguranju su kazali da u svakom od njih imaju svoje partnere i poslovne odnose, gdje se konkretne stavke odnose na domen poslovnosti kompanije.

“Naša kuća kao lider na tržištu uvijek brine o svim korisnicima i naravno o onim krajnjim. Radimo u skladu sa poslovnom politikom naše firme i grupe Triglav i zakonski propisanim odredbama”, piše u odgovoru Lovćen osiguranja.

Iz te osiguravajuće kuće nije odgovoreno na konkretna pitanja Vijesti – da li je tačno da osiguravajuća društva planiraju smanjenje provizija spoljnim korisnicima i ako jeste šta bi to konkretno podrazumijevalo i kako bi se takav potez odrazio na tehničke centre, a kako na krajnje korisnike – vlasnike vozila.

“Vijestima” nijesu stigli odgovori na pitanja iz Unike i Sava Montenegro, poslata na njihove adrese naznačene na web stranicama tih kompanija.

ANO nije informisana o planovima osiguravajućih kuća

Iz Agencije za nadzor osiguranja (ANO) “Vijesitma” su kazali da nemaju informaciju da osiguravajuće kuće namjeravaju da smanje proviziju za poslove zastupanja, odnosno, posredovanja u bilo kojoj vrsti osiguranja.

Objašnjavaju i da ANO ne ne uređuje visinu naknade za proviziju koju osiguravajuće kuće ugovaraju sa zastupnicima, odnosno posrednicima u osiguranju.

“Sve osiguravajuće kuće koje obavljaju poslove obaveznih osiguranja u saobraćaju dostavile su sopstvene uslove i tarife premija za osiguranje od autoodgovornosti tokom 2017. godine, kojim su definisali iznos provizije koja se može platiti za poslove posredovanja, odnosno zastupanja u osiguranju”, kazali su u ANO.

Oni su dodali da im nije dostavljeno obavještenje o izmjeni tih uslova ili tarifa osiguranja od autoodgovornosti.

“Djelimična deregulacija cijena osiguranja od autoodgovornosti, propisana Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju, stupila je na snagu u avgustu 2017. godine. To podrazumijeva da osiguravajuće kuće sačinjavaju sopstvene uslove osiguranja, tarife premija i premijski sistem sa tehničkim osnovama za izračunavanje i da ih dostave regulatoru najkasnije 60 dana prije dana predviđenog za početak njihove primjene. To radi provjere usklađenosti sa zakonom, aktuarskim načelima i pravilima struke osiguranja”, kazali su u ANO.

Osiguravaoci hoće da preuzmu tehničke preglede

Predstavnici tehničkih centara tvrde i da neke osiguravajuće kuće streme nelojalnoj konkurenciji kako bi ugušili i preuzeli najveći dio tehničkih pregleda.

“Svuda u razvijenom svijetu preko 90 odsto premije proda se preko društava za posredovanje i zastupanje, koja su kod nas u nezavidnom položaju zahvaljujući politici osiguravajućih kuća. Uz to, svuda se ide u pravcu profesionalizma i zaštite krajnjih korisnika, kako u smislu klvaliteta, tako i cijene koju plaćaju”, kazali su sagovornici “Vijesti”.

1 komentar

  1. The when I just read a blog, I’m hoping that this doesnt disappoint me approximately this one. Get real, Yes, it was my method to read, but When i thought youd have something interesting to state. All I hear is a number of whining about something that you could fix should you werent too busy trying to find attention.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com