Tužilački savjet: Katnić izjavom o sađenju luka nije prekršio Etički kodeks tužilaca - Volim Podgoricu

Tužilački savjet: Katnić izjavom o sađenju luka nije prekršio Etički kodeks tužilaca

Komisija za Etički kodeks Tužilačkog savjeta Crne Gore saopštila je da glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić nije prekršio Etički kodeks tužilaca kada je izjavio da bi građanima koji protestuju bilo bolje da sade luk. Ova izjava glavnog specijalnog tužioca izazvala je mnogobrojne reakcije u javnosti.

Komisija za etički kodeks državnih tužilaca, na čijem je čelu nekadašnja vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić, analizirala je izjavu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića objavljenu u dnevnom listu „Dan” 11. marta 2019. godine.

Kako je saopšteno: „Analizirajući posebno dio izjave na koji se odnosi Vaše pitanje, Komisija je ocijenila da glavni specijalni tužilac nije povrijedio načela i pravila Etičkog kodeksa državnih tužilaca“.

Podsjetimo, Katnić je komentarisao zahtjeve protestanata „Odupri se 97.000“ koji su se odnosili na njegovu ostavku i između ostalog izjavio:

„Žao mi je što su pomamili ovaj narod da protestuje. Bolje da su pošli ako imaju gdje malo zemlje da obrađuju, da sade luk ili nešto drugo, pošto je teška i mrčna godina pred nama. Ne bih volio da ovo neko shvati kao uvredu, već kao dobronamjeran savjet, jer i ja to radim“.

FOS je prethodno upitao vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića i predsjednicu Komisije Ranku Čarapić da li će pred Komisijom inicirati postupak da li je Katnić povrijedio Etički kodeks pomenutom izjavom.

U Kodeksu se, između ostalog, navodi da na dužnosti i u slobodno vrijeme državni tužioci ponašaće se tako da će, vodeći računa o javnosti rada Državnog tužilaštva kao samostalnog državnog organa, poštovati profesionalne standarde u postupanju i uopšte u svojim nastupima.

Dodatno, Kodeksom je propisana obaveza da svojim ponašanjem na javnom mjestu i ponašanjem uopšte ne nanose štetu ugledu državnih tužilaca, kao i da u obavljanju svoje dužnosti, državni tužioci „ponašaće se pažljivo i savjesno prema svima sa kojima ostvaruju komunikaciju. U komunikaciji sa građanima, imaće pristojan odnos.“

(FOS Media)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com