Koncert pijaniste Andrije Jovovića u Novom Sadu - Volim Podgoricu

Koncert pijaniste Andrije Jovovića u Novom Sadu

Kulturno – informativni centar  „Budo Tomović“ uspješno nastavlja saradnju sa Kulturnim centrom Novog Sada,  koncertom mladog i talentovanog crnogorskog  pijaniste Andrije Jovovića  koji će se premijerno predstaviti publici u Novom Sadu, 21. marta u Svečanoj sali Gradske kuće, sa početkom u 20h. Ulaz je besplatan.

Pozivamo  sve Novosađane da dođu i uživaju u programu  koji će izvesti talentovani pijanista Jovović,  a na kojem su djela  istaknutih kompozitora: Johana Sebastijana Baha, Volfganga Amadeusa Mocarta, Domenika Skarlatija,  Frederika Šopena, Kloda Debisija i Sergeja Prokofjeva.

Pijanista Andrija Jovović (1998) je rođen na Cetinju i potiče iz muzičke porodice. Sa šest godina je upisao Umjetničku školu za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici, u klasi Lidije Skender. Kao učenik ove škole je učestvovao na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima. Osvojio je specijalne nagrade (100 poena) na državnom takmičenju “Festival mladih muzičara” u Herceg Novom (2013 i 2015), te u kategoriji kamerne muzike na istom festivalu 2015. i na međunarodnom takmičenju u Tivtu (2016); prve nagrade na međunarodnim takmičenjima “Citta di Avezano” u Rimu (2011), “Pjetro Gaci” u Skadru (2013), Banjalučki bijenale (2014), u Bjeljini (2015), “Petar Konjović” u Beogradu (2016); druge nagrade na pijanističkom takmičenju “Frederik Šopen” u Podgorici (2010), “Piano Talents” u Milanu (2012) i treće nagrade na takmičenju “Petar Konjović” (2012 i 2014). Pored nagrada, dobijao je pohvale od renomiranih umjetnika-članova žirija, koji su isticali njegov klavirski ton i izuzetnu muzikalnost.

Učestvovao je na majstorskim kursevima renomiranih pijanista kao što su:  Dmitri Baškirov, Vladimir Viardo, Jurij Kot, Boris Kraljević, Horst Lajhtfrid, Aleksandar Serdar, Bojan Martinović. Svirao je resitale i nastupao u Podgorici (Ciklus “Mladi talenti” u KIC-u “Budo Tomović”), Kotoru (Festival Korot Art), na Cetinju, Herceg Novom (Festival “Dani muzike”), kao i u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Italiji.

Trenutno je student treće godine klavira na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti (MDW) u Beču, u klasi renomirane pijanistkinje Nataše Veljković.

Inače, podsjećamo da je ovaj koncert šesti zajednički projekat dvije renomirane institucije kulture, a u okviru saradnje koja je obnovljena u junu 2017. godine.

Do sada smo realizovali u Novom sadu prvu samostalnu  izložbu umjetničkih fotografija „Bajkovita mreža odraza“ podgoričkog fotografa Damira Murseljevića, a u podgoričkom  KIC-u  izložbu plakata i fotografija ,,10 godina Antićevih dana” (2017. godina).

U 2018.  godini gost KIC-a je bio poznati novosadski dokumentarni fotograf Darko Dozet koji se predstavio  izložbom fotografija i promocijom monografije “20 godina u jednoj sekundi”, predstavljeni su  renomirani časopis “Polja” i stvaralaštvo novosadskog pisca Dušana Vejnovića, dok je u Novom Sadu nastupila crnogorska operska umjetnica Milica Dobaj.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com