SDP: Razriješiti Jokića, uzurpira ovlaščenja SO, protivzakonito donosi odluke… - Volim Podgoricu

SDP: Razriješiti Jokića, uzurpira ovlaščenja SO, protivzakonito donosi odluke… 

Opštinski odbor (OO) Socijaldemokratske partije (SDP) Kotor podnio je danas predlog za razrješenje predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića.

“Predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić u kontitnuitetu više mjeseci ne obezbjeđuje sprovođenje strateškog plana razvoja Opštine Kotor i uzurpira ovlašćenja Skupštine opštine (SO) Kotor, samovlasnim donošenjem štetnih odluka u oblasti strateških razvojnih programa za Opštinu Kotor, protivno zakonu donosi odluke u ime SO Kotor, koje ukoliko ne budu poništene, mogu izazvati dugoročne štetne poslijedice po život građana i njihovu imovinu u akvatorijumu kotorskog zaliva”, navodi se u predlogu SDP Kotor za razrješenje Jokića koje potpisuje predsjednik OO SDP Kotor Branko Nedović .

U obrazloženju SDP Kotor se navodi da je predsjednik opštine izabran sa dužnošću da Opština Kotor svoje strateške planove osmišljava i sprovodi uz puno uključivanje građana, strukovnih udruženja, civilnog sektora…

“Sve to, kako bi se unaprijedio život građana kroz dugoročno održiv ekonomsko-socijalni razvoj Kotora. Samo tako se može sačuvati i privilegija Kotora da je grad svjetske prirodne i kulturno-istorijske baštine pod zaštiom UNESCO-a. Gospodin Jokić, nažalost, podredio je tu svoju dužnost banalnom očuvanju svoje funkcije na štetu zakonskih prava građana i Skupštine opštine Kotor”, ističe se u obrazloženju.

U obrazloženju se dodaje da je Jokić, bez presedana u novoj višepartijskoj istoriji Kotora, ušao u nezakonito masovno donošenje privremenih akata koji su u izvornoj nadležnosti Skupštine opštine Kotor.

“Oduzeo je pravo odbornicima da se u ime građana izjašnjavaju i samovoljno je donio desetke odluka mimo valjanog zakonskog osnova. Te odluke su dominantno donešene da bi zadovoljio političke interese jedne odmetnute političke grupe koja je od gradskih dobara napravila “politički plijen”. Nijesu se sazivale Skupštine opštine, a pokušavalo se predstaviti da se Skupština ne može sazvati. Sve kao izgovor da bi se donosile nezakonite i u mnogim slučajevima štetne odluke. (Javno upozoren 30. Novembra 2018.)”, piše u obrazsloženju.

SDP Kotor tvrdi i da sva javna upozorenja, kao i upozorenja sa kolegijuma predsjednika odborničkih klubova, nijesu Jokića odvratila od nauma da donosi samovoljne odluke ugrožavajući trajna dobra Kotora.

“Slučaj odlučivanja o gradnji novih 80 metara luke u akvatorijumu grada, kako bi se zaliv dodatno zatrpao vezovima za mega kruzere, a ne pitajući nikoga, pokazao je do koje mjere je zašao Jokić u zloupotrebi svoje funkcije. Ni Skupština opštine Kotor, ni UNESCO, ni naučne institucije Kotora – Pomorski fakultet, Zavod za biologiju mora…, predstavnici civilnog sektora… niko nije dobio pravo da kaže što misli o trajnoj budućnosti ulaza u grad svjetske prirodne i kulturno–istorijske baštine. (javno upozoren najmanje četiri puta u periodu od 25 .Februara do 13. Marta)”, naveli su iz SDP Kotor.

Kazali su i da je uprkos svim vapajima, Jokić sam uzurpirao osnovno pravo Skupštine Kotor da odlučuje o strateškim planovima razvoja i imovini građana Kotora, te da ga jejavno upozorilo 11. marta većina političkih subjekata iz vladajuće većine u Skupštini opštine Kotor.

“Zloupotrebom pozicije koju pokriva, mimo Zakona o lokalnoj samoupravi, odbijajući čak i konsultacije za predstavnicima odborničkih klubova, donio je nezakonitu i štetnu odluku u ime većinskog vlasnika na Skupštini akcionara AD “Luka Kotor “. O kršenjima ostalih zakona u ovom slučaju sigurni smo da će se morati izjašnjavati sudovi”, kazali su iz SDP Kotor.

SDP Kotor je saopštio i da Kotor mora pokazati demokratski kapacitet da zaustavi onog koji je umislio da je sila iznad zakona i građana Kotora.

“Gospodinu Jokiću se više ne smije dozovliti da samovoljno odlučuje o sudbini grada Kotora i njegovoj budućnosti, ne poštujući ni građane, ni institucije ni zakon”, zaključili su iz SDP Kotor i naveli da se za predstavnike podnosioca inicijative određuju Bruna Lončarević i Tena Božović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com