Slučaj zlostavljane djevojčice nikog nije ostavio ravnodušnim - Volim Podgoricu

Slučaj zlostavljane djevojčice nikog nije ostavio ravnodušnim

Ovaj slučaj treba da nam bude alarm da je krajnje vrijeme da radimo na sistemskoj prevenciji seksualnog nasilja, kao i osnivanju servisa pomoći i podrške za osobe sa iskustvom seksualnog nasilja, piše u saopštenju koje potpisuju NVO Sigurna ženska kuća Podgorica, NVO SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić i NVO Prima.

Saopštenje ovih organizacija prenosimo integralno

Slučaj djevojčice iz Berana koja je preživjela seksualno zlostavljanje, sigurne smo, nikog u Crnoj Gori nije ostavio ravnodušnim.

Svi mi, već par dana, imamo osjećaj neopisive mučnine u stomaku. Zbog sopstvene nemoći, osuđujemo dječake počinitelje, osuđujemo školu, osuđujemo roditelje, osuđujemo nastavnike, psihologe, pedagoge, osuđujemo sve kako nisu primjetili šta se dešava…

Nažalost, i Berane i Crna Gora je zakazala u slučaju seksualnog nasilja nad ovom djevojčicom, ali vrijeme je da počnemo, prvo od nas. Šta smo mi kao društvo uradili? Zapitajmo se koliko sistem posvećuje pažnje prevenciji seksualnog nasilja i u kakvom okruženju i kulturi nasilja rastu naša djeca. Naravno, to nije opravdanje za počinitelje, oni treba da budu kažnjeni.

Ovaj slučaj treba da nam bude alarm da je krajnje vrijeme da radimo na sistemskoj prevenciji seksualnog nasilja, kao i osnivanju servisa pomoći i podrške za osobe sa iskustvom seksualnog nasilja.

Apelujemo na roditelje, vaspitače/ice,  nastavnike/ice, profesore/ice, psihologe/kinje, pedagoge/škinje i sve ostale koji rade sa djecom da sa djecom razgovaraju o seksualnom nasilju, da grade odnos povjerenja i da im uvijek vjeruju.

VAŽNO JE DA ZNATE DA DJECA NIKADA NE LAŽU DA SU SEKSUALNO ZLOSTAVLJANA.

Prema statistici Savjeta Evrope jedno od petoro djece u Evropi žrtva je nekog oblika seksualnog nasilja, te nema razloga da sumnjamo u slične rezultate kod nas.

Podsjećamo da smo nedavno objavili prvi spot u okviru naše kampanje pod nazivom Seksualno nasilje nije dječja igra, koji možete pogledati

 

 

 

 

 

 

 

 

1 komentar

  1. Sramota. Da odgovaraju siledzije kao da su punoljetni. Za ovo mucenje treba po 20 godina da dobiju robije. Plus sto se ovdje radi i o materijalnom iskoristavanju, kradji, preprodaji kradene robe koja je stecena ucjenom. Snimanje kamerom, ponavljanje zlocina, prisiljavanje na materijalnu iznudu. Ovo je brutalno, i ti djecacici koji su se vec pretvorili u monstrume ne treba da izlaze iz zatvora decenijama. Kazniti i njihove nesretne gadne rodittelje koji su ih tako vaspitali, banda!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com