PODGORICA: U petak na Trgu nezavisnosti ČEKAMO PROLJEĆE - Volim Podgoricu

PODGORICA: U petak na Trgu nezavisnosti ČEKAMO PROLJEĆE

U petak, od 17 časova, će Podgoričani biti u prilici da dočekaju proljeće na Trgu nezavisnosti, a organizator događaja je Kulturno-ekonomski centar Azerbejdžana – Crne Gore.

Građani će, kako je najavljeno, imati priliku da se upoznaju sa azerbejdžanskom kulturom i da probaju tradicionalna jela i slatkiše (pahlava, šekerbura, šorgogal i čaj…)

“Povodom praznika Novruz koji označava početak proljeća, plodnosti, novog rađanja, dobronamjernosti i prijateljstva Kulturno-ekonomski centar Azerbejdžana – Crne Gore uz podršku kompanije Azmont Investments organizuje proslavu praznika u petak 22. marta 2019. godine sa početkom u 17 časova na Trgu nezavisnosti u Podgorici”, saopšteno je iz Kulturno ekonomskog centra.

Kako je objašnjeno, Novruz, praznik kojim se obilježava početak nove godine, slavi više od 300 miliona ljudi širom svijeta već 3000 godina, od zajednica u zapadnoj, centralnoj i južnoj Aziji, do Kavkaza, Balkana i drugih regiona.

“Novruz (u prevodu „novi dan“) predstavlja tradicionalni festival obilježavanja prvog dana proljeća i obnove prirode. Ovaj praznik smatra se glasnikom mira, prijateljstva, dobronamjernosti za ljude, kao i prilikom za nove pokušaje, nova ostvarenja, nove pobjede i nova razmišljanja. Dana 30. septembra 2009. godine Novruz je upisan u UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Međunarodni Novruz Dan je 2010. godine proglašen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na inicijativu nekoliko zemalja koje obilježavaju ovaj praznik”, saopštili su organizatori.

Kako se navodi, pored podrške kompanije Azmont Investments, osnovna škola ”Oktoih” iz Podgorice, N.V.U. ”Klub kulture” i Srednja stručna škola iz Bijelog Polja daće poseban doprinos obilježavanju ovoga praznika.

“Ujedno, ovo je još jedna potvrda da su Crna Gora i Azerbejdžan zemlje koje uistinu oslikavaju tačku spajanja raznih kultura, afirmišući univerzalne vrijednosti, a istovremeno valorizujući sopstveni identitet i specifičnosti”, zaključuje se uz napomenu da će novac prikupljen od prodaje biti doniran u humanitarne svrhe.

1 komentar

  1. I don’t think I’ve read a post like this before. It’s well-thought out, which means that I learned something new today. I’m going to check out some of your other posts to see if they each have the same high-quality applied to them!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com