PRESUĐENO: Radovanu Karadžiću doživotna kazna zatvora - Volim Podgoricu

PRESUĐENO: Radovanu Karadžiću doživotna kazna zatvora

Međunarodni sud u Hagu izrekao je drugostepenu presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću – doživotna kazna zatvora. Danski sudija Vagn Joensen je rekao da je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Pretresno vijeće nije uvažilo Karadžićevo fundamentalno pravo da ispita svjedoke protiv sebe.

Tribunal je 2016. godine Karadžića proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Po prvostepenoj presudi, srpske oružane snage, čiji je Karadžić bio vrhovni komandant, sistematski i planski su, u julu 1995. godine strijeljale “najmanje 5.115 muslimanskih muškaraca” iz Srebrenice s genocidnom namjerom da ih unište kao etničku grupu.

Pored genocida, Karadžić osuđen je za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca. Ta krivična djela kvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Raspravno vijeće je Karadžića oslobodilo krivice po tački optužnice za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u još sedam bosanskih opština, ocjenjujući da tu optužbu tužilaštvo nije dokazalo.

Prvu optužnicu protiv Karadžića, Haški tribunal podigao je u julu 1995. godine.

Vlasti Srbije uhapsile su Karadžića, kako su saopštile, 2008. godine u Beogradu. Karadžićevi advokati tvrdili su, međutim, da je on bio uhapšen 18. jula i da je tri dana držan na nepoznatom mjestu.

N1

2 komentara

  1. Haški tribunal nije legalan i regularan, zato što ga je formiralo nenadležno telo – Savet bezbednosti UN.To je organ koji nema nikakve ingerencije u pravosuđu,a većina zaposlenih u Tribunalu su iz zemalja NATO-a i njihovih tajnih službi.Osnivanje tribunala oslanja se na član 29 koji odredjuje pravo SB da osniva «pomoćne organe koje smatra neophodnim za obavljanje njegove delatnosti». Međutim, kako SB nema sudsku funkciju (u sistemu UN ima je samo Međunarodni sud pravde), on je ne može ni preneti svom pomoćnom organu…Prema samom Statutu, preciznije po clanku 32 Statuta Haškog suda, sud smije biti finansiran samo i isključivo od strane UN-a.Praksa pokazuje potpuno suprotno…„Tribunal u Hagu je američko čedo i Amerikanci ga plaćaju“, kaže advokat Toma Fila. Na pitanje koliko su UN iz budžeta godišnje izdvajale za rad Tribunala, advokat Toma Fila, koji je od 1996. godine branio optužene Srbe u Hagu, kaže: „Ništa!“…„UN nisu izdvojile ni žute banke za taj tribunal. To je plaćala Amerika od početka, direktno“, kaže Fila .Zbog toga se, kaže, nekolicina pobunila jer u Statutu piše da se taj sud mora finansirati isključivo od novca UN.A ko plaća sviraće,bira i muziku.On napominje da je u početku ogromne pare za rad suda davala Saudijska Arabija, ali da je taj entuzijazam izgubila kada su se i muslimani našli među optuženima.„Onda je Amerika preuzela plaćanje tog suda, tako što je otvorila poseban račun u UN, sa koga se sud plaća i stvara se fikcija da to finansiraju UN“, kaže Fila.A da je tu bilo i „drugih izvora“ finansiranja Tribunala „priznala“ je bivša glavna tužiteljka Luiz Arbur, kada je odgovarajući na pitanje zašto se sprovodi samo ekshumacija Hrvata i muslimana, a ne i Srba, odgovorila: „Meni ne daju novac za Srbe“.U UN je odbačen predlog predstavnika Ruske Federacije o sprovođenju nezavisne detaljne finansijske kontrole rada suda, koja bi pokazala i kome kolika sredstva idu….

  2. Karadzicu Viteze i Prince Srpstva svekolikog! Ti si Crnogorac, Crnogorska zemlja te rodila, Srpsko mlijeko te zadojilo… I kad je najteze bilo , kad je prokleti zapad nasrnuo na srpske zemlje i nejac, ti si branio slavno, prkosno i ponosno svoj rod, svoju krv! Svoju Vjeru Pravoslavnu! Neka su ti srecne rane i neka ti je srecna nepravda, koju ti dusmani nanose! Jer tako ce samo da te uzvise, da te ovjencaju vjecnom slavom mucenika za Pravdu i Istinu! Slava tebi Radovane! A Sud je samo jedan, Boziji, i on je jedini bitan! A Pred Bogom Radovane, ti si Vitez i Junak! Slava Republici Srpskoj! Slava Radovanu Karadzicu!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com