Crna Gora dobija Generalni konzulat u Istanbulu - Volim Podgoricu

Crna Gora dobija Generalni konzulat u Istanbulu

Generalni konzulat Crne Gore biće otvoren u Istanbulu, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici.

Kako je saopšteno iz Vlade, širenjem mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava ide se u susret potrebama i interesima dijaspore, sa ciljem da se na što efikasniji i efektivniji način posveti rješavanju njihovih statusnih pitanja, kao i svakodnevnom unaprjeđenju njihovih veza sa maticom.

“Otvaranjem Generalnog konzulata u Istanbulu uvažene su višegodišnje molbe crnogorskih iseljenika i udruženja iz Istanbula, koji su u više navrata isticali problem udaljenosti Ambasade Crne Gore u Ankari. Naime, broj crnogorskih iseljenika u Istanbulu se procjenjuje na okvirno stotinu hiljada”, naveli su u Vladi.

Dodjau i da u Istanbulu postoje četiri udruženja koja okupljaju crnogorske iseljenike.

“Važan razlog otvaranja Generalnog konzulata u Istanbulu jeste i adekvatno pružanje konzularnih usluga i zaštita crnogorskih građana. Vlada je, takođe, imala u vidu i činjenicu da je Istanbul saobraćajno čvorište za aviosaobraćaj ka mnogim svjetskim destinacijama, zbog čega služi kao tranzitni grad za značajan broj putnika iz Crne Gore”, ističu u Vladi.

Kapaciteti Generalnog konzulata, naglašavaju, biće usmjereni i na pružanje adekvatne konzularne pomoći i usluga u toj oblasti.

“Važan razlog otvaranja Generalnog konzulata u Istanbulu je i mogućnost povećanja obima ekonomske saradnje sa Turskom”, poručuju iz Vlade.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com