GUŽVE I ČEKANJE ISPRED ŠALTERA SU PROŠLOST: Ukida se ovjeravanje zdravstvenih knjižica - Volim Podgoricu

GUŽVE I ČEKANJE ISPRED ŠALTERA SU PROŠLOST: Ukida se ovjeravanje zdravstvenih knjižica

Ovjera zdravstvenih knjižica ukida se od 1. aprila, tako da crnogorski građani više neće morati da čekaju ispred šaltera u područnim jedinicama (filijalama) Fonda za zdravstveno osiguranje kako bi ovjerili zdravstveni dokument, kazao je za Pobjedu direktor Fonda Sead Čirgić.

Prema njegovim riječima, podaci o osiguranicima statusu osiguranja ubuduće će se elektronski ažurirati i oni će biti dostupni na svim punktovima zdravstvenih ustanova.

“Biće obezbijeđena automatska elektronska verifikacija zdravstvenih knjižica, odnosno njihova ovjera. Dovoljno je da pacijent kod izabranog doktora ili ljekara specijaliste ponese svoju knjižicu, a na punktu će biti obezbijeđena provjera da li je ona elektronski ovjerena, odnosno da li ima pravo na zdravstvenu zaštitu o trošku sredstava Fonda”, pojasnio je Čirgić.

On je naveo i da će od 1. aprila na portalu ezdravlje biti instaliran servis e-osiguranje, pa će osiguranik u svakom trenutku moći da provjeri da li je uredno prijavljen na zdravstveno osiguranje, odnosno da li je njegova knjižica aktivna (elektronski ovjerena).

“To se posebno odnosi na osobe koje promijene radno mjesto ili se prvi put ulaze u status osiguranja. Moći će da provjere da li ih je poslodavac prijavio na osiguranje”, rekao je Čirgić, naglasivši da će ukidanje ovjere zdravstvenih knjižica bitno olakšati osiguranicima, jer više neće morati da čekaju ispred šaltera, dok će istovremeno rasteretiti i zaposlene u svim područnim jedinicama i filijalama.

Iz Fonda je ranije najavljivano da će biti ukinute i zdravstvene knjižice, međutim taj projekat preuzelo je Ministarstvo javne uprave koje planira uvođenje jedinstvenog dokumenta koji će objediniti zdravstvenu knjižicu i ličnu kartu.

Još se ne zna kada će biometrijska dokumenta konačno moći da se zamijene savremenim, jedinstvenim dokumentom.

U pitanju je multifunkcijski, beskontaktni dokument, sa slikom u boji, koji je ujedno biometrijska lična karta sa jedinstvenim identifikacionim brojem građanina, putna isprava za zemlje EU i druge države sa kojima Mađarska ima potpisan sporazum. Mađarski NID u sebi sadrži i identifikacioni broj socijalnog i zdravstvenog osiguranja, identifikacioni poreski broj i digitalni sertifikat za elektronsku autentifikaciju i digitalni potpis.

Izabrani doktor moći će da odobrava bolovanje 30 dana

Prvi čovjek Fonda kaže da su izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju inicirali da se bolovanje koje je izabrani doktor odobrovao na 15 dana sada produži na mjesec.

“Mislimo da je to dobro rješenje s obzirom na to da doktor najbolje poznaje zdravstvenu situaciju svog pacijenta, a sa druge strane smanjio bi se i pritisak na prvostepene komisije Fonda, kao i na specijaliste na bolničkom nivou. Smatram da bi imali višestruki efekat takvog pristupa”, rekao je Čirgić.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com