Home / NOVOSTI / Društvo / ODUPRI SE 97000: Do subote očekujemo odgovore opozicije, moguća je mirna smjena vlasti

ODUPRI SE 97000: Do subote očekujemo odgovore opozicije, moguća je mirna smjena vlasti

Džemal Perović, jedan od organizatora protesta “97000-Odupri se”, najavio je na današnjoj konferenciji za štampu da do sledećih protesta u subotu, očekuje odgovor svih opozicionih političkih subjekata u Crnoj Gori, da li će staviti svoj potpis na ponuđeni dokument koji je nazvan “Sporazum o budućnosti”.

On je pojasnio šta tačno predviđa dokument koji je, kako je rekao, proslijeđen svim opozicionim političkim partijama, a biće ponuđen na potpis i civilnom sektoru, sindikatima, udruženjima, intelektualcima od integriteta. Perović je rekao i da je dio sporazuma, poput tačaka 3. i 4. “uzmi ili ostavi”, dok su određene tačke, podložne razgovorima.

-Ako tata donese zakon kojim se zavlači ruka u džep svakog građanina u korist njegovog sina onda su socijalni razlozi protesta isprepletani sa političkim, rekao je Perović koji je ponovio da je crnogorska vlast korumpiranja, institucije zloupotrebljene i da zbog toga trpe građani koji se, kako je rekao, plaše i računa za struju.

Od potpisnika sporazuma se zahtijeva da se obavežu da neće učestvovati na lokalnim, državnim i predsjedničkim izborima, koji budu zakazani prije ispunjenja osnovnog zadatka vlade građanskog jedinstva. Ističe se i da potpisnici neće učestvovati u radu Skupštine Crne Gore do razrješenja političke krize i ispunjenja zahtjeva građana.

Prema riječima Perovića taj Sporzum je je mapa puta da se dođe do smjene vlasti u Crnoj Gori na miran način, te da je to moguće.

-Ne prevratom kako to kaže premijer Duško Marković, već tranzicijom. Da se krene u reformu u smislu da se omogući postovanje zakona. Postoje tačke ovdje oko kojih se ne može pregivarati. O tačkama 3,4,5 nema pregovora. Vjerujem da ćemo do subote dobiti odgovor od svih. Kada je rijec o DPS, biće pritisaka od ljudi sa protesta, ali biće pritisaka iz vana, ovo je posljednja godina ovog režima. Ovaj režim mora da ode. Organizivaćeno prve slobodne izbore, kaže Perović.

Komentarišući jučerašnju poruku koju je organizatorima protesta uputio Duško Knežević, Perović je naglasio da da Knežević radi odličnu stvar.

– Samo on može da uradi tu stvar kao insajder unutar sistema. On se sam legitimisao kao pokajnik i da je spreman da snosi svoj dio odgovornosti. Mi ga pozivamo da on nastav u tom dijelu, a ne da prisvaja naš protest, dodao je Perović.

Kazao je i da u organizatori odlučili da će se protesti, osim u iznimnim slučajevima, održavati svake subote.

-Ulica je jedina institucija koja je slobodna u ovoj državi, rekao je Perović. On je kazao i da ima najave građana iz drugih gradova da će na sledeće protesti doči marširanjem iz drugih gradova Crne Gore.

Jovana Belojević

 

 

loading...

One comment

  1. Bravo Jovana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com