Teško povrijedili sugrađana: Miloš Radević (25) i Novak Petrić (19) u pritvoru - Volim Podgoricu

Teško povrijedili sugrađana: Miloš Radević (25) i Novak Petrić (19) u pritvoru

Milošu Radeviću (25) i Novaku Petriću (19) iz Berana određen je pritvor do trideset dana zbog nanošenja teških tjelesnih povreda Igoru Tomkiću i nasilničkog ponašanja.

Sudija za istrage beranskog Osnovnog suda Dragan Dašić u obrazloženju je naveo da se pritvor određuje “zbog uticaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela“.

Radević i Petrić se sumnjiče da su u ponedjeljak pretukli Tomkića u njegovoj prodavnici u naselju Dolac, pri čemu su mu nanijeli tešku tjelesnu povredu, frakturu nosne kosti.

Policija ih je istog dana identifikovala i uhapsila, a Osnovno državno tužilaštvo im je stavilo na teret ova krivična djela koja su iz njihove nadležnosti i odredilo zadržavanja koje je isticalo danas.

Slučaj je poprimio veće razmjere zbog činjenice da je Tomkić hrvatske nacionalnosti i da je medijima izjavio da je „već godinu do godinu i po dana trpi maltretiranja grupe mladića iz tog naselja po tom osnovu, kao i da mu upadaju u prodavnicu i nasrću na kuću“.

Slučaj Tomkić osudili su svi, od Opštine Berane do HGI i Ombudsmana, kao i partije koje participiraju u lokalnom parmalentu u Beranama, gdje su na vlasti koalicija Zdravo Berane (SNP, DF) i Demokratska Crna Gora.

Savjet mladih lokalnog odbora DPS je policiji prijavio da će danas u 17 časova održati skup podrške Tomkiću ispred njegove prodavnce u Docu.

Tomkić se, međutim, javio Vijestima i rekao da neće doći na taj skup, „jer ne želi da ni jedna partija ima veze sa tim“.

„Ja sam mislio da skup organizuje Mjesna zajednica i mještani, a onda je ispalo da skup organizuje DPS. Nemam ja ništa protiv da se skup održava, ali ja ne želim da me vežu za bilo koju partiju“, rekao je Tomkić.

U međuvremenu, pismom se obratio i jedan od roditelja uhapšenih mladića koji je energično odbacio da sa radi o nacionalističom ispadu.

„Prije nekoliko dana Igor Tomkić je prijavio policiji provalu u svom prodajnom objektu, za koju je osumnjičio između ostalih i mog sina Miloša Radevića. Po toj prijavi moj sin je saslušan u prostorijama CB Berane i potom pušten, iz razloga što su navodi prijave Tomkića bili neosnovani. Nakon toga, Igor Tomkić je 18. marta ponovo prijavio mog sinai to iz razloga što je prošao pored njegove trafike, kako stoji u pijavi. Pripadnici policije su tog dana došli u moju kuću, tražeći mog sina, ali on nije bio kući. Kada je došao, saopštio sam mu da ga je tražila policija, te da ga je opet prijavio Igor Tomkić. On je revoltiran otišao kod njega da ga pita zašto je to uradio, kada nema razloga za tako nešto. Poslije verbalne rasprave u prodajnom objektu Tomkića, uslijedio je fizički sukob između njih”, tvrdi otac pritvorenog mladića.

On smatra da su zato apsolutno netačni navodi da je do ovog nemilog događaja došlo zbog nacionalističkih pobuda.

„Moj sin, kao ni naša porodica, nikada nije gajila nacionalnu i etničku netrpeljivost prema bilo kome, pa ni prema Tomkiću, tako da njegove navode i osude koje stižu sa pojedinih adresa odbacujemo kao neosnovane i neobjektivne“, piše Milošev otac.

Prema njegovim riječima, u prilog tome govori i činjenica da je porodica Tomkić decenijama mirno živjela Beranama, te da nikada nije bila meta napada zbog njihove nacionalne pripadnosti, ni u vrijeme devedesetih, tokom ratnih dešavanja u Hrvatskoj i Bosni.

„Apelujem na sve nadležne, Opštinu Berane, Ministarstvo vanjskih poslova, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Hrvatsku građansku inicijativu, ostale politilčke subjekte i sve pojedince da se uzdrže od prebrzih, oštrih i neutemeljenih ocjena u kojima neosnovano iznose da su moj sin Miloš Radević i Novak Petrić nacional-šovinisti, te da ih treba najoštrije osuditi, zato što se ovo desilo na nacionalnoj osnovi, zbog toga što je Igor Tomkić Hrvat. Ovakve konstatacije nikome ne idu u prilog, jer su iznijete i pored toga što Osnovno državno tužilaštvo u Beranama ovakvo postupanje nije kvalifikovalo kao rasnu i nacionalnu diskriminaciju i netrpeljivost“, stoji na kraju pisma koje je medijima uputio otac jednog od dvojice pritvorenih mladića, Ljubiša Radević.

Danas je hakovani sajt lokalnog javnog servisa, Radija Berane, koji već danima prenosi dešavanja kako sa ovim slučajem, tako i sa slučajem maloljetničkog nasilja u tom gradu.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com