Albanci traže da njihov jezik postane OBAVEZNA PREDMET u crnogorskim školama - Volim Podgoricu

Albanci traže da njihov jezik postane OBAVEZNA PREDMET u crnogorskim školama

Crnogorski parlament raspravljao je o statusu albanskog jezika, kao jeziku sredine u školama na crnogorskom jeziku u nacionalno mješovitim sredinama kao što su Ulcinj, Tuzi, Plav, Gusinje.

Potpredsjednik parlamenta Genci Nimanbegu iz albanske partije FORCA, pitao je a odgovorio mu je ministar prosvjete Damir Šehovic, da je Odbor za opšte obrazovanje usvojio da predmetni program albanski jezik, kao drugi strani jezik u osnovnoj školi.

U nastavku procedure, rekao je Šehović, o ovom pitanju odlučuje Nacionalni savjet za obrazovanje koji će zauzeti stav na narednoj sjednici.

Nimanbegu je podsjetio da su novom reformom sistema obrazovanja i vaspitanja ukinuti fakultativni predmeti, a samim tim i albanski jezik kao jezik sredine, koji je imao takav status u nacionalno mješovitim sredinama.

Albanski jezik je u nacionalnim mješovitim sredinama, u odjeljenjima u kojima se nastava odvijala na službenom jeziku, bio obavezan predmet čak i u srednjim školama za vrijeme bivše države SFRJ,a do zadnje reforme taj predmet je u osnovnim školama bio fakultativan, kazao je on.

U odgovoru Šehoviću, Nimanbegu je rekao i da je radna grupa o albanskom jeziku, koju je formiralo Ministarstvo prosvjete za vrijeme mandata Predraga Boškovića, kao jedan od zahtjeva postavila da se albanski jezik uvede kao obavezan predmet.

– Postoji kao dobar primjer italijanskog jezika u školama sa slovenačkim nastavnim jezikom, i obratno u Slovenskoj Istri, gdje žive Italijani. A podsjetiću vas da u Sloveniji po popisu stanovništva živi svega 2.258, odnosno 0,11 odsto Italijana – kazao je Nimanbegu, prenio je portal RTCG.

Šehović je odgovorio da je Zakonom o osnovnom obrazovanja propisano da učenici od šestog razreda izučavaju kao obavezan predmet jedan od stranih jezika, te da je škola u obavezi da ponudi najmanje dva strana jezika.

Izučavaju se, podsjetio je on, kontinuirano dva časa sedmično.

– I predlog strategije manjinske politike za period 2019-2024. godine koji je nedavno izradilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, koji se nalazi u proceduri usaglašavanja i usvajanja, sadrži mjere iz oblasti obrazovanja koje se odnose na uvođenje albanskog jezika kao izbornog predmeta u osnovnim, srednjim školama i Policijskoj akademiji… To će biti dobar povod da na ovu temu vlada zauzme jasan stav i nakon što da saglasnost da definiše svoju politiku u ovoj oblasti – rekao je Šehović.

Nimanbegu mu je rekao da nije odgovorio tačno zašto nisu analizirali inicijativu upotrebe italijanskog jezika u slovenskim školama gdje se kaže da se u tim školama jezik definiše kao drugi jezik, ali ne kao drugi strani.

– Dobro je da u mješovitim zajednicama učenici imaju iste uslove i iste obaveze. Ovdje se priča o dodatna dva časa nedjeljno… To je vaša obaveza. Nešto što se realizovalo u Jugoslaviji može da se uradi i u Crnoj Gori. To je vaša obaveza – poručio je Nimanbegu.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com