Opozicija bi da mijenja sporazum, organizatori poručili da su neki djelovi ,,uzmi ili ostavi” - Volim Podgoricu

Opozicija bi da mijenja sporazum, organizatori poručili da su neki djelovi ,,uzmi ili ostavi”

Dio opozicionih poslanika predložiće izmjene Sporazuma o budućnosti koje im je ponudio organizacioni odbor građanskog pokreta “Odupri se – 97000”, saznaju “Vijesti”. Organizatorima je ukazano da bi neki od opozicionih poslanika i partija mogli predložiti drugačija rješenja izlaska iz političke krize, navodi sagovornik.

Predstavnici pokreta „Odupri se“ objavili su juče nacrt sporazuma koji su predložili opozicionim poslanicima kako bi se saglasili oko formiranja vlade građanskog jedinstva. Njen osnovni zadatak bio bi stvaranje uslova za održavanje fer i slobodnih izbora.

Dok su Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA podržali nacrt sporazuma, iz Demosa su najavili da će odgovoriti do subote, a predsjednik Spocijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković da će podržati dokument ako ga potpišu ostale opozicione partije. Iz Socijaldemokratske partije (SDP) tražili su da se prethodno razgovara o Sporazumu.

“Smatramo da bi bilo od velike važnosti i u funkciji zajedničkog cilja stvaranja uslova za slobodne izbore, u najskorije vrijeme, organizovati sastanak predstavnika opozicionih parlamentarnih političkih partija i nezavisnih poslanika sa organizatorima protesta, kako bi se na njemu zajednički razmotrio predloženi dokument“, naveli su iz SDP-a.

Član organizacionog odbora pokreta “Odupri se” Džemal Perović je kazao da očekuje odgovor opozicionih poslanika do subote, navodeći da su neki već dali podršku tom dokumentu. On je kazao da ne postoji nijedan razlog da se ne postigne jedinstvo.

“Ovo je mapa puta, način kako da se dođe do smjene vlasti. Ne onako kako je zaprijetio Duško Marković – prevratom, već mirnom tranzicijom. Uvjereni smo da će Demokratski front mudro procijeniti jedinstvo građana koje je postignuto i da će učiniti sve da izvedemo ovu mirnu tranziciju zajedno”, kazao je Perović.

On je kazao da je nacrt sporazuma rezultat sveopštih konsultacija sa intelektualcima od integriteta, navodeći da je dokument u jednom dijelu podložan izmjenama. Poručio je i da se neće pregovarati o dijelu koji se odnosi na bojkot izbora, parlamenta i spoljnopolitički pravac Crne Gore.

“Ima djelova koji su ‘uzmi ili ostavi’, jer ne možemo da se vraćamo nazad oko pitanja kao što je bojkot svih izbora do ispunjenja uslova, a samo nova Vlada može pripremiti prve fer izbore. Nema učešća u Skupštini, kada je ona proizašla iz nedemokratskih izbora. Da kriza ne bi išla u nekom pogrešnom pravcu, mi nismo tražili ostavke poslanika, nego samo neučestvovanje”, kazao je Perović.

Komentarišući pozive premijera Duška Markovića na dijalog, Perović je odgovorio da toga ne može biti dok god postoje komentari da iza njih stoji neko drugi.

“Dok se bude spekuilisalo da iza nas stoji neko drugi, na takav poziv nećemo odgovoriti. Kada dođe ozbiljan poziv na dijalog, mi ćemo se zajednički zalagati za formiranje vlade. Nećemo mi ići na pregovore, nego će ići ujedinjena opozicija zajedno sa nama”, kazao je on i istakao da će uslijediti jači pritisci građana.

“Doći će do veće masovnost pa će onda uslijediti i pritisci iz vana. Ovo je posljednja godina ovog režima. Kad donosimo odluke, onda svi stojimo iza toga. Ne vidim značajniji korak nego da se u subotu na bini pojavi 39 poslanika”, rekao je Perović.

Knežević da ne prisvaja proteste

Perović je poručio odbjeglom biznismenu Dušku Kneževiću da ne prisvaja proteste, već da nastavi sa razotkrivanjem afera režima. “Mi cijenimo da on radi odličnu stvar, jer samo on to može kao insajder unutar sistema. On se sam legitimisao kao pokajnik i da je spreman da snosi svoj dio odgovornosti. Mi ga pozivamo da on nastavi u tom dijelu, a ne da prisvaja naš protest”, rekao je on.

Knežević je prije dva dana objavio saopštenje u kome je iznio sugestije organizatorima protesta i opoziciji.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com