OTAC TVRDI: Sin mi je rekao da su mu gurali motku, tu su bili drugari koji su sve vidjeli - Volim Podgoricu

OTAC TVRDI: Sin mi je rekao da su mu gurali motku, tu su bili drugari koji su sve vidjeli

Još jedno vršnjačko nasilje u srpkim školama. Učenika četvrtog razreda osnovne škole “Karađorđe” u beogradskom naselju Voždovac, prije dvije nedelje, maltretirali su drugari, to za N1 tvrdi njegov otac. Resorni ministar Mladen Šarčević, pak tvrdi da je reč o neslanoj šali i da seksualnog zlostavljanja nije bilo.

Za desetogodišnjeg učenika osnovne škole “Karađorđe”, 5. mart nije bio uobičajeni školski dan već pakao. U školskom dvorištu, vršnjaci su ga brutalno maltretirali, tvrdi za N1 njegov otac.

“Rekao mi je da su mu dva drugara gurala motku u guzu. Da se sve to dogodilo u školi da su tu bili drugari koji su to vidjeli. Čak je dijete moje pokušalo jaknom da zaštiti to sve pozadi, dok je čekalo komšinicu da dođe da ga doveze do kuće”, priča otac.

Po saznanju šta mu je sin preživeo, otac kaže da je odmah otišao u školu. Od direktora Milana Žegarca nije, kako navodi, dobio informacije o tome šta se tačno dogodilo, već obećanja.

“Sve će to biti u redu – nemojte da se brinete ništa, ja sam se pokupio i otišao sam. Sjutradan sam opet došao, ja na vrata, kaže – imamo upis djece. Ja kažem je l je upis djece bitniji do ovoga što se desilo mom djetetu… Kao, uđite unutra, ja uđem unutra i opet ispričam… Rekoh – da li ste pogedali na kamerama, kaže kamera je malo zamućena, zamagljena je, ne vidi se baš lijepo”.

N1: Je l ste vi, kao roditelji, prijavili slučaj policiji?

Otac: Ne, nisam prijavio slučaj policiji, jer su me zamolili da sve ostane unutar škole.

N1: Ko Vas je zamolio?

Otac: Direktor Žegarac.

N1: Šta je rekao?

Otac: Da će oni sve to da riješe.

Prema tvrdnjama oca, slučaj i dalje stoji u mjestu, iako i lekarski nalazi ukazuju da je dječak bio povrijeđen. Iz škole ih, kako kaže, niko još nije pozvao, niti slučaj, što su roditelji očekivali, prijavio policiji. To je za N1 potvrđeno i u MUP-u.

“Policiji nije prijavljen pomenuti događaj. Po saznanjima o navedenom 18. marta 2019. godine, policijski službenici su konsultovali Više javno tužilaštvo za maloletnike, koje se izjasnilo da nema elemenata krivičnog djela budući da se radi o djeci, koja su s obzirom na uzrast, po zakonu, krivično neodgovorna, te da se dalje postupanje nastavi na nivou škole”, naveo je MUP Srbije.

Prvi čovjek prosvete Mladen Šarčević tvrdi suprotno. Na pitanje N1 da li je slučaj prijavljen policiji, odgovara da jeste i da je škola to uradila. Takođe kaže da je školska inspekcija utvrdila da dečak nije bio zlostavljan i da je u pitanju spinovanje.

“Pola ispinovano, a pola je bilo nekih neumjesnih igranja, to su mala deca i ta priča o grančicama i stavljanju u puklim pantalonama liči na nešto što je neslana šala. Ovdje zaista nema namjera o nekom seksualnom zlostavljanju, niti je to na tom nivou, ali svakako nije dopustivo da nekom djetetu bude neprijatno, a da drugi se smiju i oni će imati i te kako posledice, biće ukoreni, dobiće neke sankcije”, rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Otac dječaka tvrdi da njegov sin u školi maltretiranje trpi posljednje tri godine. Kako kaže vršnjaci su ga tukli, povrdili koljeno, glavu i ruku, a često se i dešavalo da mu cepaju stvari i knjige. Iako je, kaže, zaposlene u školi usmeno i pismeno obavještavao o tome, reakcija nije bilo, zbog čega je na kraju sin jednom prilikom u školu poslao u majici “stop vršnjačkom nasilju”.

Direktor škole Milan Žegarac danas nije bio dostupan za komentar. U telefonskom razgovoru zaposleni su nam rekli da do kraja nedjelje neće biti u školi i da bez njegovog odobrenja ne smiju da daju nikakve informacije.

Škole i institucije bi više trebalo da budu uključene u rešavanje vršnjačkog nasilja, upozoravaju psiholozi. Tvrde i da praksa pokazuje da se u školama ne razume fenomen nasilja, koliko je ozbiljan i koje štetne posljedice ima.

“Mislim da je saradnja roditelja i škole ključna stvar da je jako važno ne minimizirati, ne umanjivati događaje koji se dešavaju, sagledavati čitavu situaciju, ne samo izolovani incident i kada se tako pristupi fenomenu vršnjačkog nasilja, onda ono neće imati ovakve drastične pojavne oblike”, kaže Radmila Vulić Bojović, psiholog.

U srpskim školama, zabilježeno je i da su đaci fingirali tuče i maltretiranja, zarad popularnosti na internetu, što ipak, upozoravaju stručnjaci, nije razlog da se tom problemu ne pristupi ozbiljnije.

N1

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com