Preko 150.000 građana neće moći da gleda mečeve reprezentacije! - Volim Podgoricu

Preko 150.000 građana neće moći da gleda mečeve reprezentacije!

Kako bi pristupio konstruktivnom rješavanju problema i zaštitio interese svojih korisnika, Mtel je pažljivo ispratio medijska događanja i obraćanja nadležnih institucija povodom zabrane emitovanja utakmice fudbalske reprezentacije Crne Gore od strane TV Nova M i zahvalan je svim državnim i drugim insitucijama koje su pravilno sagledale javni interes svih građana Crne Gore i njihovo podjednako pravo na praćenje događaja od javnog značaja.

Imajući u vidu medijske natpise koje je u javnost plasirala TV Nova M, kao i činjenicu da Mtel nije dobio pozitivan odgovor na iskazanu otvorenost i spremnost da se ovaj događaj od javnog značaja, prevaziđe konsenzusom svih strana u korist crnogorskih građana, želimo da obavijestimo ukupnu javnost Crne Gore, da zbog pomenute zabrane emitovanja od strane TV Nova M, preko 150 hiljada korisnika druga dva operatora u Crnoj Gori, neće biti u mogućnosti da gleda događaj od javnog značaja za Crnu Goru.

Na taj način, direktno se krši:

  1. Direktiva 2010/13/EU Evropskog Parlamenta i vijeća od 10. marta 2010.  gdje se u Članu (49) navodi:

“Od osnovne je važnosti da države članice mogu preduzeti mjere da zaštite pravo na informacije i da osiguraju pristup šire publike televizijskom pokrivanju nacionalnih ili nenacionalnih događanja od velike važnosti za društvo, kao što su Olimpijske igre, Svjetski fudbalski kup i Evropsko fudbalsko prvenstvo. S tim ciljem države članice zadržavaju pravo preduzimanja mjera usklađenih sa zakonodavstvom Unije koje ima za cilj regulisanje sprovodjenja isključivih prava na emitvanjovanje takvih događanja od strane televizijskih kuća u njihovoj nadležnosti.”

  1. Zakon o elektronskim medijima, član 66, stav 2, kao i član 2, stav 1, tačka 6, Odluke o listi događaja od posebnog značaja za javnost u Crnoj Gori, a koja je zvanično dostavljena EU od strane AEM-a, a kojima je propisano da sve utakmice crnogorske fudbalske reprezentacije predstavljaju događaj koji je od posebnog značaja za javnost i koji je u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom određen za emitovanje u cjelini direktnim prenosom na televiziji slobodnog pristupa.

U cilju objektivne informisanosti građana, obaviještavamo javnost da nijesu tačni navodi TV Nova M da je ”..program dostupan posredstvom obaveznog zemaljskog signala na cijeloj teritoriji Crne Gore..“. Sama tehnička mogućnost emitovanja signala, na osnovu koje TV Nova M neistinito tvrdi da obezbijeđuje uslugu svim građanima Crne Gore, ne garantuje obezbjeđivanje usluge u definisanom procentu, kako je to definisano Zakonom. Analizom javno dostupnog izvještaja Agencije za elektronske medije od 31. decembra 2018.godine, očigledno je da su nedvosmisleno prikazani podaci koji dematuju tvrdnje TV NOVA M jer je AEM procijenio da približno 16.000 domaćinstava (oko 8%) još uvijek koristi slobodni zemaljski signal, i oni će biti u mogucnosti da prate događaj od javnog značaja za Crnu Goru, kao što je utakmica fudbalske reprezentacije Crne Gore.

Podsjetićemo ukupnu stručnu i ostalu javnost u Crnoj Gori da, u pregovorima koji su u više navrata inicirani sa naše strane u protekle 4 godine, vlasnik TV Nova M ne dozvoljava emitovanje ni drugog sportskog sadržaja na komercijalnim osnovama i time svjesno uskraćuje naše korisnike za određene programske sadržaje, kao što je slučaj sa Sport Klubom, o čemu su AEM  i Agencija za zaštitu konkurencije Crne Gore detaljno upoznati.

S tim u vezi se postavlja i pitanje ispunjavanja uslova zakonskih odredbi za regularan rad drugih operatora u Crnoj Gori i ograničavanja tržišta na štetu potrošača, što, takođe, direktno utiče i na urušavanje promovisanja crnogorskog sporta u cjelini, na stimulisanje sponzorisanja sporta, na njegovanje sportske kulture, sportskog duha i „fer plej“  načina razmišljanja i poslovanja u Crnoj Gori. Stoga jos jednom apelujemo na TV Nova M, da uvaži sugestije i zahtjeve javnosti i nadležnih institucija i omogući svim građanima Crne Gore praćenje prenosa utakmica nacionalne fudbalske reprezentacije, počev od danas.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com