Treba biti jak nakon šokantnog penala u Bugarskoj - Volim Podgoricu

Treba biti jak nakon šokantnog penala u Bugarskoj

Na šokantan, nejverovatan, gotovo skandalozan, ukratko – način za koji je vrlo teško prihvatiti ga, Crna Gora je ostala bez pobjede u Sofiji na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. (1:1).

Primali su “sokoli” golove u posljednjim minutima – jedan takav baš od Bugarske pod Goricom prije 11 godina, u prvom kvalifikacionom meču ikada (2:2) – ali okolnosti pod kojima je tim Ljubiše Tumbakovića ostao bez bez dva boda u Bugarskoj još više bole od pogotka Blagoja Georgijeva u nadoknadi vremena 6. septembra 2008.

Da je Uefa kojim slučajem uvela VAR u kvalifikacijama za Mundijal, ili da makar na takvim mečevima postoje linijske sudije iza gola, francuski arbitar Rudi Buke ne bi dosudio kardinalnu, za ovaj nivo takmičenja neoprostivu grešku, da faul Jovovića nad Kostovom, napravljen barem pola metra van linije šesnaesterca, okarakteriše kao penal. I to u 82. minutu, kada su crnogorski navijači već počeli da odbrojavaju do velikog trijumfa.

Dakle, da je u Sofiji bilo mnogo toga što nije, a da je bilo barem mrvice pravde, crnogorski fudbaleri vjerovatno bi se sa sva tri boda vratili u Podgoricu i ostvarili kapitalnu pobjedu na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Sudijska komisija Uefe možda će kazniti Bukea, možda neće, možda se 42-godišnjak iz Amijena uhvatio za glavu kada je nakon meča vidio kakav je napravio propust, ali ništa od toga više ne može da pomogne Crnoj Gori, koja mora da prihvati remi u Sofiji, da zaboravi napravdu – koliko god bilo teško – i okrene se spektaklu sa Englezima (ponedjeljak) i nastavku kvalifikacija za Euro.

Tumbaković je u izjavi bugarskim medijima pred meč bio samo djelimično zadovoljan bodom, vjerovatno bi ga prihvatio da mu ga je neko ponudio pred utakmicu, ali ovo nije remi koji će se slaviti.

Što je najgore – zbog okolnosti koje su objektivne, a ne subjektivne.

Mnogo toga se sinoć idešavalo na starom stadionu “Vasil Levski”, iz uzbudljivog meča ostala je gola statistika, koja je pozitivna za Crnu Goru.

Ni u sedmom meču na otvaranju nekog kvalifikacionog ciklusa, računajući i prošlogodišnju Ligu nacija, “sokoli”, naime, nisu doživjeli poraz, a Tumbaković je ostvario treći vezani remi na startu ciklusa, treći u gostima, treći protiv rivala sa Balkana (nakon dva prethodna u Rumuniji).

Njegovi izabranici, žestoko oslabljeni bez kapitena i zamjenika kapitena, Stevana Jovetića i Stefana Savića, odigrali su čudan meč na startu novih kvalifikacija – nepovezano i bezidejno u prvom poluvremenu, u kojem su doduše imali jednu kolosalnu šansu, te mnogo bolje, brže i konkretnije u nastavku, u kojem su propustili priliku da postignu i drugi gol. Zapravo, dali su priliku sudiji da im presudi…

Veliku priliku u 18. minutu propustio je Mirko Ivanić (bio je sam na Mihajlova, kojeg je pogodio u nogu), i to u dijelu igre u kojem je domaćin bio puno opasniji, u kojem je naša odbrana, na čelu sa golmanom Petkovićem, stizala da ispravi brojne propuste veznog reda i krilnih igrača, koji su često gubili lopte u opasnoj zoni.

Očigledno da je gol trebao Crnoj Gori da se odblokira, a za gol je trebao ekstra potez pojedinca.

Stefan Mugoša je u 50. minutu posjetio na Mirka Vučinića iz najboljih dana, desnom nogom je zalomio jednog bugarskog beka, lijevom se otresao i drugog, a onda majstorski gađao sa ivice šesnaesterca – u sam ugao golmana Mihajlova.

“Batrović priča za Crnogorce kao da su Brazilci”, bio je naslov jednog portala iz Sofije, kojim se aludiralo na izjave našeg fudbalera koji igra u Bugarskoj, da smo bolji od njih čak i bez Savića i Jovetića. Nakon vođstva, Crnogorci su Bugarima “prodali” nekoliko brazilskih akcija – fenomenalna kombinacija Bećiraja i Jankovića u 61. minutu završila se šutem Ivanića tik pored stative, Marušić je dva minuta kasnije morao da doda loptu Bećiraju, u situaciji dva na jedan, kada je bugarska odbrana bila već u nokdaunu…

Ispostavilo se da su to bili momenti kada je naša selekcija ispustila pobjedu u Sofiji, Bugari su bili “zreli” za još jedan gol. Crna Gora nije došla do trijumfa, iako je imala još jednu kariku neuphodnu za trijumf na ovakvim gostovanjima – golmana Danijela Petkovića, koji je odbranio zicer Ivelinu Popovu, ali nije mogao poklon-penal Nedelkovu.

I nakon penala, po jedna velika šansa, rezervista Boljević propustio je priliku da ispravi (ne)pravdu, a Bugarin Minčev da da nas dodatno “ukopa”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com