LEKIĆ: Zločin u Murinu ostaje dio neizbrsive istorije Crne Gore - Volim Podgoricu

LEKIĆ: Zločin u Murinu ostaje dio neizbrsive istorije Crne Gore

Predsjednik Demosa, Miodrag Lekić, kazao je da se treba podsjetiti sa distance od 20 godina na uzroke, ratna događanja i posljedice rata 78 dana, 1999. godine. On je naglasio da je “istina stradala” u tom periodu.

“Bez gnijeva i pristrasnosti. Ako to možda nije moguće, ili nije moguće do kraja kod sukobljenih strana, ipak je neophodana puna istina. A upravo je istina dobro stradala, prije, tokom i poslije rata. I to od sve tri strane. NATO strana se u tome nije razlikovala, pa i u počinjenim zločinima, od balkanskih partnera, prijateljskih i neprijateljskih. Jedna od mogućih interpretacija tog rata se pojavila iste godine u komentaru oktobarskog broja Foreign Affairs, prestižnog američkog časopisa za međunaronu politiku, pod naslovom “ Perfektan promašaj”, rekao je Lekić i dodao da ostaju dalekosežne posledice tog rata koje traju i danas.

Crna Gora je, smatra Lekić, na specifičan način i sa nevinim žrtvama živjela svoju dramu tog rata.

“Zločin u Murinu ostaje dio neizbrisive istorije i kolektivne svijesti u Crnoj Gori. Koliko je vremena trebalo da prođe da bi vladajuća elita ovdje – poslije huškanja na represije prema Albancima na Kosovu, zatim saradnje sa nosiocima agresije na zemlju kojoj su pripadali makar i tranziciono – rekla nešto nepropagandno i ozbiljno, s porukom vrijednosnog izgrađivanja jedinstva zemlje. Zato treba primjetiti da je današnja izjava premijera Markovića, makar u nekim segmentima, imala elemente ozbiljnosti. Za razliku od hora jednostrane, dnevne propagande, plaćenih falsifikatora, u kojoj su lažne interpretacije i ciljanje podijele u društvu obrazac za trajanje na vlast. I to trajanja, dobrim dijelom, na osnovama kriminala i korupcije, te ontološke bolesti crnogorskog društva”, zaključio je Lekić.

 

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com