MALI MARKO (2) JE NAJMLAĐA ŽRTVA NATO BOMBARDOVANJA: Mališan je stradao u očevom zagrljaju - Volim Podgoricu

MALI MARKO (2) JE NAJMLAĐA ŽRTVA NATO BOMBARDOVANJA: Mališan je stradao u očevom zagrljaju

U naručju svog oca Vladana, 31. maja 1999. godine, oko pola dva popodne, u bombardovanju stambene zgrade u Novom Pazaru nastradao je dvogodišnji Marko Simić, najmlađa žrtva NATO bombardovanja Jugoslavije.

Preij 20 godina, dvogodišnji Marko, poginuo je od NATO bombe usred Pazara, u očevom naručju, a tada je stradao i njegov otac Vladan!

NATO bomba je tačno u 13.25 sati pogodila stambenu zgradu u centru grada, mesaru, prodavnicu auto-djelova i tom prilikom poginulo je 11 Novopazaraca, a 12 je povrijeđeno.

 

Onog dana, Vladan i Marko izašli su da prošetaju, svratili su do Dejanove i Vladanove prodavnice auto-djelova u centru Pazara, u trenutku kada je pala bomba Vladan je u rukama držao malog Marka…

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

 

“Ne mogu Marka da zamislim kako bi izgledao danas, kao momčinu…Sjećam se, Vladan i ja pravili smo travnjak oko kuće, on je trčkarao okolo, čavrljao: „Tata i striko sade travu da nam bude lijepo“, ispričao je pre četiri godina za Kurir Markov stric, a Vladanov brat Dejan.

Marko bi danas imao 22 godine, ali je nažalost ušao u istoriju kao najmađa osoba koja je stradala od “Milosrdnog anđela”.

 

Eksplozije razarale Srbiju 78 dana

Podjsetimo, danas, prije tačno 20 godina, nakon niza spornih pokušaja i ponuda međunarodne zajednice da se riješi kosovska kriza, iz baze u Avijanu polijetali su prvi avioni koji su i narednih 78 dana bacali bombe po vojnim i civilnim ciljevima širom zemlje.

Vojna intervencija na SRJ počela je 24. marta oko 19.30, po naređenju tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a vlada u Beogradu iste noći je proglasila ratno stanje.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com