AKO SE NE ODAZOVETE POZIVU: 1.500 eura za odbijanje službe u rezervnom sastavu - Volim Podgoricu

AKO SE NE ODAZOVETE POZIVU: 1.500 eura za odbijanje službe u rezervnom sastavu

Novčanom kaznom od 150 eura do 1.500 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice koje se ne odazove na poziv za službu u rezervnom sastavu, ako se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu Ministarstva za vršenje vojne obaveze u miru i ako vojnu knjižicu iznese iz Crne Gore, piše Pobjeda.

To je predviđeno zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o vojsci, kojije Vlada utvrdila prošle nedjelje.

Zakon je definisao da su lica u rezervnom sastavu Vojske rezervni oficiri, rezervni podoficiri kao i rezervni vojnici. Takođe, vojnici na obuci su vojni obveznici koji se, na principu dobrovoljnosti, obučavaju radi sticanja neophodnih znanja za obavljanje dužnosti u uslovima ratnog ili vanrednog stanja.

Precizirano je da su vojni obveznici i oni vojnici koji se nalaze na dobrovoljnom služenju vojnog roka. Prema istom zakonu, službenom licu u Vojsci prestaće služba ukoliko odbije učešće u NATO misiji u inostranstvu.

Profesionalnom vojnom licu prestaje služba u Vojsci ako ne stupi na dužnost formacijskog mjesta na koje je postavljeno, ako odbije učešće u međunarodnim snagama u inostranstvu u koje je upućen u skladu sa zakonom kojim se uređuje upotreba jedinica Vojske umeđunarodnim misijama i ukoliko ne završi obuku za samostalno vršenje dužnosti svog formacijskog mjesta  ističe se u zakonu.

Utvrđenim izmjenama predviđeno je da se Vojska sastoji od stalnog i rezervnog sastava, pri čemu stalni sastav čine profesionalna vojna lica i civilna lica, a rezervni sastav čini ugovorna i strategijska rezerva.

Dodatim članom u zakonu, predviđeno je i da civilno lice može nositi i upotrebljavati oružje i nositi vojnu uniformu u uslovima ratnog ili vanrednog stanja, kao i za vrijeme obuke, vojne vježbe, pripravnosti ili kontrole borbene spremnosti, ako je obučeno za nošenje i upotrebu oružja.

Pobjeda

1 komentar

  1. I do agree with all the ideas you have offered to your post. They are very convincing and can definitely work. Still, the posts are very quick for beginners. Could you please extend them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com