Hoće li podići optužnicu protiv Dragana Lješevića? - Volim Podgoricu

Hoće li podići optužnicu protiv Dragana Lješevića?

 

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) u fazi je odlučivanja da li će podići optužnicu protiv bivšeg direktora budvanskog “Parking servisa” Dragana Liješevića i radnika tog preduzeća zbog sumnji da su oštetili firmu.

To je je naveo vrhovni državni tužilac Ivica Stanković u pismenom dopisu poslaniku Demokrata Mijomiru Pejoviću, koji je zatražio da mu se dostavi informacija o tome šta su istražitelji uradili u slučaju brojnih malverzacija u toj kompaniji.

Firma je u vrijeme DPS vlasti bila jedna od najzaduženijih i sa brojnim problemima, da bi je nova gradska uprava od početka 2017. pretvorila u jednu od najuspješnijih u Budvi.

Tužiocima je dostavljena obimna dokumentacija o tome šta se sve radilo i kako je trošen novac u firmi od 2012. do 2017. koja gazduje sa više od 2.000 parking mjesta.

Pejović je upitao Stankovića u kojoj je fazi postupak utvrđivanja krivičnopravne odgovornosti zbog pričinjene velike materijalne štete.

“U julu 2017. opštinska kancelarija za antikorupciju podnijela je krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora ‘Parking servisa’ Dragana Liješevića.Tokom avgusta te godine, inspektori Specijalnog policijskog tima boravili su u ‘Parking servisu’ i uzeli dokumentaciju. U julu 2018. poreska inspekcija je izvršila kontrolu poslovanja za proteklih pet godina i ustanovila sve zloupotrebe bivšeg direktora u vezi sa trošenjem novca, a koji nije pravdan fiskalnim računima“, napisao je Pejović i zatražio od Stankovića da mu dostavi informaciju šta se uradilo u tom predmetu.

Mijomir PejovićMijomir Pejović

Stanković je odgovorio da je “u toku analiza svih prikupljenih dokaza, tako da se predmet nalazi u fazi donošanje odluke“.

“U predmetu formiranom povodom provjere zakonitosti poslovanja ‘Parking servisa’ u periodu od 2012. do 2017. i utvrđivanja da li je izvršeno krivično djelo zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, SDT je u više navrata preko ovlašćenih policijskih službenika Specijalnog policijskog odjeljenja prikupljalo potrebne podatke i dokumentaciju. Nakon analize prikupljenje dokumentacije, angažovani su sudski vještaci ekonomsko-finansijske struke koji su dali nalaz i mišljenje“, naveo je Stanković u dopisu. Opštinska Kancelarija za antikorupciju podnijela je SDT-u krivičnu prijavu protiv Liješevića i nekadašnjih odgovornih osoba u tom preduzeću, zbog sumnje da su kao organizovana grupa zloupotrijebili službeni položaj i oštetili preduzeće za više desetina hiljada eura.

Kada je početkom 2017. preuzela preduzeće, novu upravu “Parking servisa” dočekali su veliki problemi – blokiran račun preduzeća i dugovanje od 650.000. Angažovan je revizor koji je uradio izvještaj na osnovu koga je i podnesena krivična prijava. Revizor je utvrdio da je tokom 2016. Li­je­še­vić na slu­žbe­na pu­to­va­nja potrošio 35.901 euro, a ostali radnici još 5.000. Uvidom u fakture vidi se da je na samo jedno službeno putovanje u Beograd, Liješević potrošio 2.751 euro, dok je drugi put koštalo 1.531 euro.

Nije se štedjelo ni kada je riječ o reprezentaciji, pa u revizorskom izvještaju piše i da je Li­je­še­vić sa bi­znis kar­ti­ce po­tro­šio 7.181 euro, ali se ne navodi na šta.

Za “raz­du­že­nja po na­lo­gu”, Liješević je imao tro­šak od 5.424 eura, dok je na ime “ra­znih ra­ču­na” 2016. po­tro­šio još 1.249 eura novca preduzeća. Izuzetni troškovi su bili i za službeni automobil „ope­la in­sig­nia” koji je firmu tokom 2015. i 2016. go­di­ne za održavanje i gorivo koštao čak 12.750 eura. Tokom obje godine mijenjane su i kupovane nove gume za šta je potrošeno nešto manje od 4.000 eura.

Revizor je utvrdio i da je Li­je­še­vić od pred­u­ze­ća pozajmio 43.746 eura, dok je rad­ni­ci­ma na ime po­zaj­mi­ca isplaćeno 68.881 eura.

Liješević: Radio sam zakonito, putovanja nijesu moj hir

Liješević koga godinama iz nekadašnje opozicije, a sadašnje vlasti, optužuju za nesavjestan rad i malverzacije, u više navrata je isticao da je radio u skladu sa zakonom i da nije oštetio firmu.

Dragan LiješevićDragan Liješević

“Odbacujem optužbe da sam na bilo koji način zloupotrijebio službeni položaj dok sam obavljao funkciju direktora… Prvo i najvažnije – dug preduzeća prilikom mog razrješenja nije iznosio 650.000 eura. Najveći dug koje je preduzeće imalo odnosio se na poreze i doprinose zaposlenih u iznosu od 175.109,66 eura. Nijedno putovanje niti reprezentacija nijesu bili moj hir, već potreba preduzeća, uostalom za svako postoji opravdanost sa čim je novo rukovodstvo odlično upoznato. Da, pozajmica je bilo od strane preduzeća prema zaposlenima i meni, ali u vidu akontacija zarada, ili je rukovodstvo trebalo da se ogluši o probleme svojih zaposlenih? Svaka pozajmica je vraćena. Servisiranje službenih vozila takođe je rađeno u skladu sa svim zakonskim propisima. Na kraju, nadležni će dati završnu riječ koju novo rukovodstvo neće dočekati na sadašnjim funkcijama”, naveo je Liješević u reagovanju kada je protiv njega podnesena krivična prijava.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com