Krdo konja šeta centrom Podgorice - Volim Podgoricu

Krdo konja šeta centrom Podgorice

Krdo konja danas šeta centrom Podgorice. Snimci i fotografije obajvljene su na društvenim mrežama.

Iz Udruženja Prijatelji životinja Podgorica istakli su da ovaj fenomen  nije rijetkost u naseljima Zlatica, Konik i Stari Aerodrom, ali svakako jeste u samom centru grada.

“Kada smo pošli na lice mjesta da provjerimo o čemu se radi i da pokušamo riješiti problem, od radnika Čistoće smo dobili informaciju da su konje neposredno prije našeg dolaska otjerali preko šina u pravcu naselja Zlatica. Naravno, ti radnici su samo sproveli naređenje koje im je neko izdao, ali se mi pitamo da li je to rješenje? Naravno da se neki problem ne rješava presipanjem iz šupljeg u prazno i prebacanjem sa jednog mjesta na drugo, već se rješavanju ovog problema mora pristupiti ozbiljno.”, kažu u tom Udruženju.

Ističu da godinama unazad primaju žalbe građana koji na problem napuštenih konja u pomenutim naseljima.

“Često se dešava da neki od tih konja budu bolesni ili povrijeđeni, što predstavlja dodatan problem. Takođe, nerijetko se dešava da ovi konji šetaju po ulicama i na taj način ugrožavaju bezbijednost učesnika u saobraćaju, a dešavalo se i da oni sami stradaju ili budu povrijeđeni u saobraćajnim nezgodama.”, istakli su iz te organizacije.

Nekoliko puta do sada, dodaju, su se obraćali nadležnim gradskim institucijama, sa molbom i predlozima za rješavanje ovog i te kako velikog problema, ali njihovog odgovora, kao ni reakcije do sada nije bilo.

“Zašto je to tako i zašto se lokalna samouprava ne pozabavi rješavanjem ovog problema, mi ne znamo, ali znamo da se konačno nešto mora uraditi i to, kako smo na početku teksta naveli, problem se mora rješavati ozbiljno i temeljno, a ne prebacanjem konja iz jednog naselja u drugo.”, poručili su Prijatelji životinja Podgorica.

Napominju da u Crnoj Gori ne postoji ni jedno sklonište za krupne životinje, već o njihovom smještaju najčešće brinu članovi nevladinih organizacija.

“Kao država koja očekuje prijem u Evropsku Uniju, mi bismo svakako morali imati makar nekoliko takvih skloništa, ali na žalost mi ih nemamo čak ni u najavi. Ako znamo kako se u Crnoj Gori sprovodi Zakon o dobrobiti i zaštiti životinja ili bolje rečeno ne sprovodi, onda je potpuno jasno da ni ovaj problem neće biti riješen u bliskoj budućnosti. Čak i one stvari za koje smo poodavno od nadležnih dobili čvrsta obećanja da će biti urađene, još nisu ni započete, niti ima nagovještaja da će biti. Podsjećamo da se zdravo društvo i pravna država ne grade na obećanjima, već na mukotrpnom radu”, zaključuju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com