Direktor Policijske akademije suspendovao Svetomira Kneževića, Radovana Popovića, Damira Zejnilovića i Žarka Mrdovića - Volim Podgoricu

Direktor Policijske akademije suspendovao Svetomira Kneževića, Radovana Popovića, Damira Zejnilovića i Žarka Mrdovića

Direktor Policijske akademije Boban Šaranović suspendovao je četiri nastavnika Policijske akademije Svetomira Kneževića, Radovana Popovića, Damira Zejnilovića i Žarka Mrdovića i zabranio im rad u toj obrazovnoj ustanovi do okončanja disciplinskog postupka koji je pokretnuo protiv njih zbog ocjene da su nezakonito organizovali štrajk.

Direktor ih optužuje za težu povredu radne dužnosti za koju se izriče mjera prestanka radnog odnosa, a profesori će tokom trajanja suspenzije primati 50 odsto zarade.

Štrajk upozorenja 11 profesora Policijske akademije započeo je juče, a rješenja o suspenziji, koja su zavedena u petak, 22. marta, uručena su im na prijavnici po jučerašnjem odlasku s radnog mjesta.

Mrdović je kazao za Dan da su suspendovani po članu 29 Zakona o štrajku, kojim je, kako je rekao, definisano da se štrajk može proglasiti nezakonitim samo u sudskom postupku.

“Taj sudski postupak nije imao kad da se održi. Šaranović je sebi dao za pravo da cijeni zakonitost štrajka mimo odluke suda. Pored toga, u ovom rješenju nema pravne pouke”, dodao je on.

Na pitanje da li je uprava ovim potezom dove la u pitanje organizovanje nastave, Mrdović je kazao da će vjerovatno sada angažovati spoljne saradnike.

“Pretpostavljam da su se i na taj način obezbijedili. Ali mislim da to ni na približan način ne može odgovoriti potrebama akademije”, rekao je on.

Profesori su organizovali štrajk upozorenja sa zahtjevom za smjenom Šaranovića. Direktoru zamjeraju prekid komunikacije sa većinom profesora, način donošenja Statuta Policijske akademije, akta o sistematizaciji, kolektivnog ugovora, za koje smatraju da su doneseni suprotno zakonu.

Takvo višemjesečno stanje, kako kažu, kulminiralo je 15. januara, kada je održana sjednica Nastavničkog vijeća, na kojoj su smijenjena dva njihova predstavnika.

“Ključna nepravilnost je što su nasilno smijenjena naša dva predstavnika u UO, na sjednici Nastavničkog vijeća održanoj 15. januara za vrijeme školskog raspusta. O sjednici smo bili obaviješteni tako što su nam poslati mejlovi sat i po prije njenog održavanja. Mi smo bili na raspustu, a službene mejlove možemo otvarati isključivo na službenim računarima, tako da je to jedno obavještenje koje je pro forme poslato. Rezultat toga je da se desila ta sjednica za koju ni dan-danas ne znamo ko je na njoj bio, ko je donosio odluke, da li su imali kvorum. Od ta da do danas mi tražimo od direktora da nam dostavi zapisnik sa te fantomske sjednice. Međutim, to se nije desilo. U međuvremenu mislim da se traži način kako da se legalizuje ta nasilna promjena naših predstavnika u UO”, objasnio je Mrdović.

Šaranović još nije odgovorio na navode profesora po upitu  Dana od nedjelje, kada je redakciju ovih dnevnih novina obavijestio da ide na službeni put i da će mejlom iznijeti svoj stav.

Iz Policijske akademije Danu je juče rečeno da niko nije ovlašćen da odgovori na navode profesora koji su stupili u štrajk upozorenja, do povratka direktora sa službenog puta.

Iz Ministarstva prosvjete juče se nijesu oglašavali ovim povodom.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com