Pronađena Pikasova slika vrijedna 25 miliona eura! - Volim Podgoricu

Pronađena Pikasova slika vrijedna 25 miliona eura!

Holandski detektiv Artur Brand, koji traži izgubljena ili ukradena umjetnička djela širom svijeta, pronašao je Pikasovu sliku vrijednu 25 miliona eura “Portret Dore Mar”.

Slika je ukradena sa jahte saudijskog šeika na francuskoj rivijeri 1999. godine.

Brand je rekao da je predao sliku iz 1938. godine osiguravajućoj kompaniji početkom mjeseca, javio je AFP.

Otkriće “Portreta Dore Mar”, jedne od najuticajnijih ljubavnica Pabla Pikasa, predstavlja kulminaciju četvorogodišnje istrage pljačke luksuzne jahte “Koralno ostrvo”, koja je bila usidrena na Antibima.

Dvije decenije nakon krađe i bez ikakvih saznanja o tome gdje se nalazi, francuska policija je bila zbunjena i strahovalo se da je portret, koji je nekada visio na zidu kuće španskog majstora do njegove smrti 1973. godine, zauvijek izgubljen.

Ali nakon četiri godine potrage koja je vodila kroz holandsko kriminalno podzemlje, dva posrednika pojavila su se na vratima Brandove kuće u Amsterdamu prije deset dana sa nestalom slikom.

“Oni su kod sebe imali Pikasa, sada vrijednog 25 miliona eura. Slika je bila umotana u kese za smeće”, rekao je Brand za AFP. U vrijeme krađe slika je vrijedjela oko sedam miliona dolara.

Ovo je još jedan uspjeh Branda, koji je prošle godine uspio da vrati Kipru ukradeni mozaik star 1.600 godina.

On je dospio u žižu javnosti 2015. godine nakon što je pronašao “Hitlerove konje”, djelo nacističkog skulptora Jozefa Toraka.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com