U domu u Bijeloj boravi djevočica koja ima nepune dvije godine - Volim Podgoricu

U domu u Bijeloj boravi djevočica koja ima nepune dvije godine

U Dječijem domu Mladost u Bijeloj boravi djevojčica koja ima nepune dvije godine, iako je propisano da u ovoj ustanovi ne bi trebalo da budu smještena djeca do tri godine. Ipak, u njenom slučaju život je pokazao da se ne može sve oivičiti čvrstom regulativom, piše Pobjeda.

Iako je Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti jasan, zakonopisci su, srećom, bili svjesni mogućih nepredviđenih okolnosti, pa je dozvoljeno da se, u izuzetnim, odnosno urgentnim situacijama, omogući da i mlađi od tri godine mogu dom pronaći u Bijeloj.

Prema saznanjima Pobjede, djevojčica je lani stigla u Bijelu zato što je, kako su utvrdili socijalni radnici, bila zanemarena u porodici. Njena majka je smještena na liječenje u jednu zdravstvenu ustanovu, a otac, kako se ispostavilo, takođe nije u mogućnosti da brine o njoj.

Direktor doma u Bijeloj Vladimir Delić ispričao je za Pobjedu da je djevojčica kod njih stigla u maju zbog “neadekvatne brige oba roditelja.

-Zakonsku regulativu smo poštovali. U skladu sa zakonom, dijete ispod tri godine može da bude smješteno ovdje u izuzetnim situacijama, koje podrazumijevaju neki urgentni smještaj. Dobili smo tada saglasnost Ministarstva rada da bude smješteno ovdje”, kazao je on.

Centar za socijalni rad, pojašnjava Delić, vodi postupak o ograničavanju roditeljske sposobnosti, a prema individualnom planu zaštite za dijete je planirano hraniteljstvo ili neki drugi oblik zaštite (usvojenje).

“Beba je imala oko devet mjeseci kada je došla kod nas. Skoro godinu je tu. Kod nas je prohodala, počela da priča”, ističe on.

U ovoj ustanovi je jedino ta djevojčica uzrasta do tri godine. Osim nje, prošle godine u dom su stigla i tri dječaka i sedam djevojčica, starijih od tri godine, a ukupno tu živi 66 djece.

Statistika Ministarstva rada i socijalnog staranja, koja je predočena u izvještaju o radu ovog resora za prošlu godinu, pokazuje da je 22 djece starije od tri godine iz Podgorice, po dvoje su iz Danilovgrada, Rožaja, Bara i Mojkovca, 13 njih je iz Bijelog Polja, a osmoro iz Berana. U domu boravi i po troje mališana iz Plava i Herceg Novog, po jedno iz Nikšića i sa Cetinja, dok ih je iz Kotora šestoro.

Podaci pokazuju da je u Domu 36 dječaka, od čega njih 12 imaju smetnje u razvoju, dok 24 nemaju. Tu živi 30 djevojčica bez smetnji u razvoju je njih 17, a 13 imaju određene smetnje.

U Bijeloj je jedno dijete iz kategorije od tri do pet godina, uzrasta šest do deset godina je njih 13. U domu živi 20 mališana od 11 do 13 godina, dok ih je 29 koji imaju od 14 do 17 godina. Zaposleni u ovoj ustanovi brinu i o dvoje mladih koji imaju više od 18 godina.

“Prošle godine iz doma je otpušteno 16 dječaka i 13 djevojčica, koji su stariji od tri godine”, navedeno je u dokumentu Ministarstva.

Pobjeda

3 komentara

  1. Samo me zanima, zasto se maloumnicima koji zanemaruju svoji djecu ili je ocigledno da nijesu sposobni da se brinu o istim, ne uskrati mogucnost “razmnozavanja”!?
    Imam slucaj u blizem okruzenju, majka je psihijatrijski slucaj, otac je alkoholicar (ogrezli). Apelovalo se na med osoblje da se nadje nacin i sprijeci radjanje veceg broja djece, i svi su se oglusili o to. O uslovima u kojim adjeca zive ne zelim ni da govorim. A tome u sta ce da izrastu, gledajuci takav primjer u porodici, opet ne zelim da govorim. Ali smatram da je zakazalo socijalno i zdravstbo i sl slucajevima. I da isti nijesu sposobni da stvar pokrenu sa mrtve tacke. A da takvi pristupom su samo ugrozena neduzna djeca. Koja ne traze da se rode u sl uslovima. A koja prezive sve u svasta. I onda dom…koji opet ne nudi ono sto bi ponudila jedna zdrava celija, da su imali priliku da se rode u takvoj ?
    Voljela bih da se izglasa zakon. Da se vec u slucajevima koji su ocigledno nesposobni da izvedu na put djecu, uskrati nacin za dobijanje iste.

  2. There are certainly a great deal of details that adheres to that to take into consideration. That is the fantastic specify retrieve. I provide the thoughts above as general inspiration but clearly you will find questions just like the one you raise up the location where the biggest factor might be employed in honest good faith. I don?t know if guidelines have emerged around items like that, but I am certain that a job is clearly known as a good game. Both little ones have the impact of merely a moment’s pleasure, through out their lives.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com