Zoran Lazović će biti pomoćnik Veselina Veljovića? - Volim Podgoricu

Zoran Lazović će biti pomoćnik Veselina Veljovića?

 

Uprava policije sprema se da duplira broj mjesta pomoćnika direktora, a jedno od njih planirano je za bivšeg agenta Agencije za nacionalnu bezbjednost Zorana Lazovića, saznaju “Vijesti”.

Veći broj pomoćnika predviđen je, prema navodima više sagovornika, Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji UP koji je dostavljen Vladi. Ona bi o njemu trebalo da se izjasni na prvoj narednoj sjednici.

“Vladi Crne Gore upućen je Predlog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave policije, radi razmatranja i usvajanja. MUP je prethodno dao pozitivno mišljenje na Predlog pravilnika”, potvrđeno je “Vijestima” u odgovoru UP, koja je od ove godine samostalni organ.

Na pitanje da li se predviđa osam pomoćničkih mjesta, u odgovoru UP piše da su planirane “novine radi efikasnijeg izvršavanja poslova i zadataka iz policijske nadležnosti, a u skladu sa prioritetima u radu i djelovanju Uprave policije, a posebno u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

Ideja je, navode izvori “Vijesti”, da se u tu svrhu pri kabinetu direktora UP Veselina Veljovića formira uži tim njegovih najbližih saradnika. Pored sadašnja četiri pomoćnika, planirano ih je još toliko. Jedno mjesto predviđeno je za Lazovića koji je bez policijskog iskustva, ali je dugogodišnji operativac odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala ANB-a.

On bi trebalo da bude pomoćnik za “specijalni odsjek”, odnosno za najteža krivična djela organizovanog kriminala i korupcije koje istražuje više sektora UP – od organizovang kriminala, kriminalistike, do privrednog kriminala.

Novom sistematizacijom biće obuhvaćena i Uprava za sprečavanje pranja novca, koja je prestala da bude posebna institucija. Njen direktor Vesko Lekić, inače bivši policajac, pominjao se ranije, takođe, kao mogući kadar za “specijalni odsjek”, ali je izbor pao na Lazovića. To je za policijske službenike iznenađenje jer prethodnih godina nije spadao u krug operativaca sa kojim je Veljović sarađivao. Ali ni u osobe od povjerenja bivšeg šefa ANB-a i sadašnjeg premijera Duška Markovića.

Sa bivšim kolegom Duškom Golubovićem, Lazović je važio upravo za one koje su opstruirale Veljovića i Markovića. Opozicioni poslanici, uglavnom Nebojša Medojević, više puta su ih u Skupštini pominjali kao osobe iz takozvanog “Grand klana”, umješane u nezakonite poslove. Medojević je zbog toga prošle godine pozivan i u tužilaštvo.

Lazović i Golubović su krajem aprila 2015. napustili ANB sa još 70 kolega koji su penzionisani pod povoljnim uslovima. Zvanični razlog bilo je podmlađivanje kadra zbog priprema za članstvo u NATO, a u stvari je tada služba očišćena od kompromitovanih kadrova.

Dvojica operativaca, navodno, tada nijesu pristali na penzije, već su potpisali sporazumni raskid radnog odnosa kako bi mogli opet da se vrate u državnu službu.

Lazovićevo ime je došlo u žižu javnosti prije devet godina kada je objavljen snimak sa svadbe Ro­žaj­ca Sa­fe­ta Ka­li­ća. ANB je ta­da sa­op­šti­la da je bio slu­žbe­no jer su ta­mo bi­li broj­ni pri­pad­ni­ci kri­mi­nal­nog mi­ljea iz re­gi­o­na.

Policijski tim vraćen u UP, Katnić bez komentara

Ukoliko Veljović postavi Lazovića za pomoćnika, u njegovoj nadležnosti će biti i Specijalni policijski tim, čiji je rukovodilac Dragan Radonjić. Zakonom o specijalnom tužilaštvu propisano je da su rukovodilac i pripadnici tog odjeljenja odgovorni GST, odnosno Milivoju Katniću. Time je UP suštinski izgubila kontrolu nad Policijskim odjeljenjem, što je za posljednicu imalo višemjesečne varnice na relaciji te dvije institucije jer je u tužilaštvu postojala bojazan zbog odlivanja informacija o istragama.

Sada bi se, međutim, stvari vratile na mjesto, jer bi Radonjić referisao UP – odnosno Lazoviću. Lider PzP-a Nebojša Medojević u više navrata je navodio da je Lazović pobratim Milivoja Katnića.

Iz SDT-a juče nije odgovoreno da li im je sporno što UP vraća Policijski tim pod svoju ingerenciju.

Nuhodžić i Veljović o efikasnijem radu policije

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i direktor UP Veselin Veljović juče su ocijenili da u narednom periodu treba intenzivirati aktivnosti na ostvarivanju ciljeva definisanih Strategijom razvoja Uprave policije, što će doprinijeti učvršćivanju vladavine prava i većem povjerenju građana u rad policije, saopšteno je nakon sednice Koordinacionog tijela za sprovođenje i praćenje postavljenih strateških ciljeva iz Strategije razvoja UP.

„Strateškim sagledavanjem bezbjednosnih izazova i dobrim planiranjem na kvalitetniji način ćemo raspodijeliti organizacione, ljudske i materijalne resurse, što će uticati na efikasnije otkrivanje i rasvjetljavanje krivičnih djela, bolju bezbjednost u saobraćaju, sigurnu i bezbjednu granicu, kao i na poboljšanje usluga koje pružamo građanima“, istakao je ministar, a prenosi MUP.

1 komentar

  1. Kakvi su ovo monstrumi. Ima li iko u miloleglu da ima neku funciju a da nije teska nula od cojeka!?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com