PRIVATIZOVANJE CRNOG JEZERA: Zakupcu bogatstvo, državi mrvice, šteta nemjerljiva - Volim Podgoricu

PRIVATIZOVANJE CRNOG JEZERA: Zakupcu bogatstvo, državi mrvice, šteta nemjerljiva

Gradnja 30 četvorokrevetnih “eko lodž” bungalova u blizini Crnog jezera dovešće do fijaska turističke privrede Žabljaka i napraviti nemjerljivu štetu po floru i faunu prostora pod zaštitom UNESCO-a.

To je „Vijestima“ kazao dugogodišnji direktor NP „Durmitor“ i vlasnik hotela „Javor“ Milenko Stijepović.

Zakupac restorana na Crnom jezeru, ali i budućih bungalova je zvanično „Explorer“ iz Podgorice iza kojeg stoji Luka Bulatović, član kolašinskog DPS-a.

On je bio jedini ponuđač koji je prihvatio sve uslove iz Javnog poziva koje je sredinom maja raspisalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Prema naknadno sklopljenom ugovoru, godišnja zakupnina restorana iznosi ne manje od 50.000 eura.

„Strane su saglasne da će plaćanje zakupa vršiti podjelom dobiti na način što će zakupodavcu pripasti 40 odsto dobiti“, piše u ugovoru u koji su „Vijesti“ imale uvid.

To bi značilo da bi „Exploreru“ pripalo 60 odsto dobiti restorana, a JP Nacionalni parkovi Crne Gore 40 odsto, ali se takva podjela dobiti ne odnosi na bungalove, kao ni na ostale investicije koje planira „Explorer“, jer bi sva zarada pripala toj firmi..

Po državu izuzetno nepovoljan ugovor predviđa da bi „Exploreru“ pripala sva zarada od bungalova, igraonice za djecu, avanturističkog parka i vještačke stijene, korišćenja krplji, nordijskih skija, čamaca, kanua, skija, bicikala i otvorenog šanka.

Prema ocjenama žabljačkih ugostitelja, ekologa i građana, ta zarada bi mogla da se kreće i do pola miliona eura godišnje, a šteta po prostor zaštićen domaćim i međunarodnim zakonodavstvom bila bi nemjerljiva.

Kolika bi ta zarada bila najbolje pokazuje podatak da je planirano da ta firma u najelitnijem prostoru u Crnoj Gori postavi 30 bungalova od po 40 kvadrata, što bi ukupno iznosilo 1.200 kvadrata, više nego što je nekadašnja kvadratura najvećeg žabljačkog hotela, bivše „Planinke“. Pored toga, planirano je da se na jezeru nalazi čak 90 plovila. I sve to u narednih 10 godina.

Stijepović je, govoreći o profitu od bungalova, iznio projekciju prosječnih godišnjih bilansa, pritom se rukovodeći aktuelnim cijenama smještaja.

Milenko Stijepović

„Ako pretpostavimo da je 80 odsto kapaciteta popunjeno 120 dana u godini, dobija se promet od 180.000 eura, koji, umanjen za troškove iznosi 132.000 eura. Mislim da bi bilo realno da odnos bude 70:30 u korist zakupodavca“, kazao je Stijepović.

On smatra da je po tom pitanju potrebno organizovati naučni skup jer je važno čuti stav struke po tom pitanju i napominje da se dominantnom većinom potrošači sa Žabljaka iz Crnog jezera snabdijevaju vodom za piće.

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica kazao je da je omogućena monopolizacija jedinstvenih lokacija u zaštićenoj prirodnoj zoni.

“O trošku svih građana želi se dovesti infrastruktura do lokacije koja isključivo služi privatnom monopolskom biznisu favorizovane kompanije “Explorer”, ali i sa sadržajem štetnog i protivpravnog ugovora o zakupu kojim se faktički privatizuje Crno jezero i njegova okolina. Taj ugovor i odluka o dodjeli ekskluzivnog zakupa u zaštićenoj prirodnoj zoni, u direktnoj je suprotnosti i sa samim Ustavom Crne Gore koji jasno i nedvosmisleno propisuje: “Zabranjeno je narušavanje i ograničavanje slobodne konkurencije i podsticanje neravnopravnog, monopolskog i dominantnog položaja na tržištu”, kazao je ranije Koprivica.

Momo Koprivica

On je naveo da u zaštićenoj prirodnoj zoni gdje je po zakonu zabranjeno, pored ostalog, i da se peca riba sa dva ili više štapova, sa druge strane se jednoj favorizovanoj kompaniji dodjeljuje ekskluzivni restoran na Crnom jezeru u koji je država uložila preko 700.000 eura, ali i monopolsko pravo da izgrade 30 bungalova, smještajne kapacitete, a radi čega sijeku zdravu šumu, zatim flotu plovila od 90 čamaca, kajaka i kanua, avanturistički park i igraonicu za djecu.

“Svi ostali mogu imati najviše jedan štap za pecanje, a funkcioner DPS-a može imati monopol u srcu nacionalnog parka. Država je u srcu nacionalnog parka dodijelila privilegovan položaj jednoj kompaniji koji se sastoji u tome što jedino ona ima isključivo pravo da se na tim jedinstvenim lokacijama bavi unosnim biznisom”, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, neravnopravan položaj na tržištu na Žabljaku se kreira tako sto se jednoj kompaniji dodjeljuje više jedinstvenih lokacija, kao što su Crno jezero i Radovan Luka, “gdje je isključivo ona pružalac usluga i nema mjesta za druge kompanije, koje su uglavnom male porodične firme mještana i kao takve su oduvijek bile kičma lokalne privrede”.

Stijepović: Na šta će ličiti Crno jezero sa 90 plovila?

“Na šta će ličiti Crno jezero sa 90 plovila? Nekad smo proračunali da ih maksimalno bude devet, a nikad nije bilo više od sedam sa iskorišćenjem od 80 odsto. Planirana rekonstrukcija šetališta je nepotrebna jer je postojeća projektovana i za šetnju i kretanje vozila na električni pogon. U vrijeme dok sam bio na funkciji direktora NP „Durmitor“ za potrebe restorana na jezeru dovedena je struja kapaciteta za 30 odsto veća od instalisane snage. Na skupu turističke privrede prije neki dan čuli smo da je prije dvije godine urađen vodovod koji se može snabdijevati hotel kao što su bila „Jezera“. Kanalizacioni kolektor se planira možda zbog toga što, znam, nijesu urađene sepričke jame sa prečistačima manjih kapaciteta od planiranih“, kazao je Stijepović.

Stabla pala kao žrtve pohlepe, tuda niko ne prolazi

U NP “Durmitor” je u zaleđu nacionalnog restorana “Crno jezero”, posječeno 41 stablo, upravo na dijelu gdje se planira postavljanje bungalova, za koja očevici tvrde da su bila zdrava. Iz uprave NP je saopšteno da je u pitanju sanitarna sječa, odnosno da je toku “planirana aktivnost uklanjanja stabala koja predstavljaju opasnost za posjetioce i objekte i širenje zaraznih bolesti na zdrava stabla”.

Posječena stabla

Žabljačanin Darko Stijepović tvrdi da je zona oko Crnog jezera gdje je posječeno 41 stablo zona kojom se zapravo i ne prolazi.

“Tuda niko niti prolazi, niti može da prođe, nema staze, niti je staza ikad postojala.To je zona iza WC-a, tu je otpad, sve smeće iz restorana je decenijama bacano tamo…”, kazao je on. Konzorcijum “Explorer” i “Uživaj u prirodi”, čiji je Bulatović jedan od osnivača sa 50 odsto vlasničkog udjela, u katastar su kao zakupci tri parcele u NP “Durmitor” upisani 12. marta, šest dana prije početka sporne sječe.

Izvor:Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com