Prošle godine čak 22 bombaška napada - Volim Podgoricu

Prošle godine čak 22 bombaška napada

Službenici Uprave policije tokom prethodne godine zabilježili su čak 104 događaja koja su nastala podmetanjem požara i aktiviranjem eksplozivnih naprava. Osim toga, u bombaškim napadima i tokom 2018. godine izvršena su i najteža krivična djela, kao što su ubistva Nikšićanina Predraga Peda Pejovića i Podgoričanina Dražena Čađenovića.

Polovinu od 103 slučaja podmetanja požara i bombaških napada odbacila su nadležna tužilaštva uz konstataciju da nijesu u pitanju krivična djela. Statistički podaci MUP-a govore da je prethodne godine skoro za polovinu smanjen broj ovih krivičnih djela. Takođe, uočeno je i da je većina krivičnih djela počinjena podmetanjem požara, a manje aktiviranjem eksplozivnih naprava. Meta napadača uglavnom su bili automobili.

Tokom 2018. zabilježeno je 29 krivičnih djela izazivanje opšte opasnosti,izvršenih podmetanjem požara ili eksplozivnih naprava. Od ovog broja, pet djela izvršeno je upotrebom eksploziva, dok su 24 djela izvršena podmetanjem požara.

– Nepoznati učinioci počinili su 28 krivičnih djela, od kojih je rasvijetljeno 14 ili 50 odsto. Rasvijetljena su i dva krivična djela izazivanje opšte opasnosti registrovana u prethodnim godinama (2012. i 2017. godine), od kojih je jedno izvršeno podmetanjem požara, dok je drugo izvršeno aktiviranjem eksplozivne naprave – navedeno je u izvještaju MUP-a.

Istražitelji su registrovali i dva krivična djela teško djelo protiv opšte sigurnosti, od kojih je jedno izvršeno izazivanjem havarije, dok je drugo izvršeno podmetanjem požara. Oba krivična djela registrovana su po poznatom učiniocu. Registrovano je 20 krivičnih djela uništenje ili oštećenje tuđe stvari izvršenih podmetanjem požara. U četiri slučaja meta napada bili su stambeni, poslovni i pomoćni objekti, i u 16 slučajeva vozila. Od 19 krivičnih djela po nepoznatom učiniocu rasvijetljeno je sedam djela ili 36,8 odsto.

– Pored krivičnih djela, evidentirana su i 52 događaja izazvana požarima (37) ili aktiviranjem eksplozivne naprave (15), koja nadležna državna tužilaštva nijesu kvalifikovala u izvještajnom periodu – navedeno je u ovom dokumentu.

Aktiviranje eksplozivnih naprava jedan je od čestih načina obračuna pripadnika organizovanih kriminalnih grupa. Osim toga, zabilježen je veliki broj slučajeva paljenja automobila čiji je uzrok najčešće, prema nezvaničnim navodima iz policije, kamataški dug. Većina krivičnih djela ostane nerasvijetljena jer se prilikom požara ili eksplozije unište svi tragovi sa lica mjesta.

Bombaški napadi i podmetanje požara nastavljeni su i ove godine. U stravičnoj eksploziji u Podgorici početkom godine dogodilo se i teško ubistvo, kada je podmetnuta bomba ispod vozila Nikole Ćupića (34). Bomba je aktivirana daljinskim upravljačem naočigled brojnih pronaznika, čiji su životi bili ugroženi u ovom napadu.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com