PODGORICA: Vuković će sjutra otkriti koji podgorički “džep” je sređen za građane - Volim Podgoricu

PODGORICA: Vuković će sjutra otkriti koji podgorički “džep” je sređen za građane

Vuković je najavio da će u ponedjeljak otkriti koja podgorička lokacija je sređena u saradnji sa Savezom arhtekata

Sređivanjem deset urbanih džepova prostora koji su zaboravljeni započeće projekat Mirko 020 koji će zajedno realizovati Savez arhitekata i Glavni grad.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković saopštio je da su svjesni da su mnogi djelovi u gradu neuređeni.

–To nas je podstaklo na ideju da nađemo način da vremenom te lokacije stavimo u funkciju razvoja, da ih kultivišemo i učinimo mjestima okupljanja građana. Želja i namjera namjera gradske uprave je da u saradnji sa partnerima na ovom projektu i građanima u svim djelovima grada kreiramo urbane džepove i da ih obogatimo dodatnim sadržajima, te na taj način podignemo kvalitet života u Podgorici na viši nivo. Naše je opredjeljenje da učinimo sve kako bi ljudi razumjeli da to što radimo nije nešto što pripada gradskoj upravi, već je to nešto što pripada gradu, odnosno stanovnicima. Prvi konkretan korak u ovom pravcu učinićemo prekosjutra kada ćemo obići prvu lokaciju koju smo sredili u skladu sa principima. Neću vam reći o čemu se radi, strpite se još malo ali vidjećete na licu mjesta kako izgleda kad udružimo snage i za mala finansijska sredstva učinimo da se jedna neuređena površina kultiviše – naveo je Vuković.

Glavni gradski arhitekta i predsjednik Saveza arhitekata Filip Aleksić je naveo da ovakve projekte sprovode metropole.

– Cilj nam je da aktivno uključimo građanstvo na način što će participirati odabirom lokacija putem ankete ili inicijative. Projekat može da se podijeli u tri cjeline – prva je određivanje lokacija i mi trenutno imamo desetak lokacija koje su nominovali građani preko naših službi. Prva faza obuhvata i izradu projektne dokumentacije, idejnih rješenja projekata za koje je zadužen Savez arhitekata. Druga faza podrazumijeva skupljanje sredstava i samu izgradnju tih prostora, dok treća faza obuhvata oživljavanje tih prostora davanje namjene i funkcije – naveo je Aleksić.

Predstavnik Saveza arhitekata Ema Alihodžić Jašarević saopštila je da će u fokusu projekta biti građani.

–Projekat Mikro 020 jeste mikro projekat ako ga posmatramo na nivou površine u odnosu na cjelokupan gradski prostor, ali je sa druge strane makro projekat kada je u pitanju broj aktera koji će se uključiti u cjelokupan proces.

Arhitekte će biti u obavezi da testiraju sa građanima šta su njihove potrebe u određenom prostoru. Planirano je da se uključe i buduće arhitekte, studenti, koji će kroz ovaj projekat obavljati praksu – navela je Alihodžić Jašarević.

Njen kolega Marko Stjepčević kaže da je projekat zamišljen kao pokret koji ima prevashodno dva cilja.

–Prvi cilj je da se podigne svijest građana o tome kako očuvati nešto što je zajednička svojina, a drugi cilj je da ne bude samo arhitektonski ili urbanistički projekat, nego da postane urbanističko živo tkivo koje će se razvijati – naveo je Stjepčević.

Obezbijediće besplatan internet
Glavni gradski arhitekta Filip Aleksić je naveo da će projekat Mikro 020 biti i dio Plana privremenih objekata.

–To podrazumijeva mogućnost montaže objekata za pružanje usluga hrane i pića, a na svim lokacijama će najvjerovatnije biti obezbijeđena i besplatna internet zona, a kasnije i drugi sadržaji koji treba da obezbije održivost i kontinuitet njihovog življenja. U realizaciju projekta su uključene sve gradse službe -Zelenilo, Vodovod, CIS. Kasnije će se uključiti Sekretarijat za kulturu i sport. Cilj nam je bio da vratimo Podgoričane na ulice u pozitivnom smislu – naveo je Aleksić.

dan.co.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com