VLADA PREKRŠILA OBEĆANJE PRIJESTONICI: Cetinjani se već klade koja institucija se sledeća “seli” kod njih! - Volim Podgoricu

VLADA PREKRŠILA OBEĆANJE PRIJESTONICI: Cetinjani se već klade koja institucija se sledeća “seli” kod njih!

U martu 2013 tokom predsjedničke kampanje Filipa Vujanovića, palo je prvo obećanje vlasti da će se na Cetinje preseliti ministarstvo vanjskih poslova

“Ja želim da vas obavijestim da ću se boriti, da ću nastojati da stvorim uslove, da se ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, preseli na Cetinje. Dakle tamo đe mu je mjesto”, kazao je 29. marta 2013. godine tadašnji ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić.

I onda su krenula nova obećanja. Sljedeće je bilo pred lokalne izbore u prijestonici, takođe 2013., pa u kampanji za parlamentarne izbore 2016. i neposredno uoči novih lokalnih 2017. godine. Sve vrijeme, u štampi i na portalima, često se moglo pročitati ”od sljedeće godine ministarstvo vanjskih poslova na Cetinju”.

Preseljenje ministarstva vanjskih poslova na Cetinje, nije međutim bilo samo usmeno obećanje vlasti . U julu 2017 vlada je Zakonom o Prijestonici definisala da sjedište ovog resora bude baš u prijestonici. Za potrebe ministarstva čak je potpuno adaptirana zgrada bivšeg Ruskog poslanstva. Završetak radova, te izborne 2017. ispratio je i premijer Duško Marković.

“Bilo je samo pitanje dana, kada će aktuelni ministar Srđan Daramanović i njegovi zaposleni diplomatske aktivnosti zemlje obavljati na adresi u ulici Vojvode Batrića. Od toga međutim neće biti ništa. Jedina veza koju će to ministarstvo imati sa Prijestonicom biće baš adresa – bulevar Ivana Crnojevića. Ali ne na Cetinju, nego u Podgorici.

Iz Ministarstva vanjskih poslova, prošle sedmice je saopšteno, da će se kada bude gotova, preseliti u zgradu, prvobitno planiranu za sjediste CANU u Glavnom gradu.

Nisu se potrudili da objasne zašto su izigrali zakon i pogazili obećanje dato stanovnicima Cetinja, koje ovakvo ponašanje više ne izneneđuje.

Iz kabineta premijera, Duška Markovića, TV Vijesti nije dobila odgovor na pitanja zbog čega je došlo do promjena, pa se ministarstvo vanjskih poslova ipak neće seliti na Cetinje, te zašto Vlada krši Zakon o prijestonici?

Spekuliše se da je ministru i zaposlenima u Ministarstvu teško da putuju do Cetinja, kao i da navodno u renoviranoj zgradi Ruskog poslanstva nema dovoljno prostora, iako je za rekonstrukciju i adaptaciju za potrebe ministarstva potošeno skoro tri miliona eura!

Na Cetinju je već počelo klađenje na instituciju koja će se narednu deceniju “seliti “put Prijestonice.

TV Vijesti/Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com