VUKOVIĆ ŠTEDI NA SPORTU: Budžet Podgorice za sportske klubove 3 puta manji od budžeta Rožaja! - Volim Podgoricu

VUKOVIĆ ŠTEDI NA SPORTU: Budžet Podgorice za sportske klubove 3 puta manji od budžeta Rožaja!

Glavni grad Podgorica, u kome je gotovo trećina ukupnog broja građana Crne Gore, za sufinansiranje sportskih klubova ove godine izdvojiće tek 50.000 eura, tri puta manje nego što je u istu svrhu opredijelila Opština Rožaje.

Prema novom Zakonu o sportu, koji je usvojen prošle godine, predviđeno je da opštine sufinansiraju sportske klubove, odnosno da se za tu namjenu predvide finansijska sredstva u lokalnim budžetima, te da se novac raspodjeljuje kroz javne konkurse.

Ministar sporta Nikola Janović kazao je ranije da u budžetima Opština ima 7,5 miliona eura za tu namjenu.

Nikola Janović

Na desetine podgoričkih sportskih klubova moraće da se finansira iz ovog “mršavog” budžeta, deset puta manjeg u odnosu na 512.000, koje je u te svrhe opredijelila Opština Nikšić.

Budvanski konkurs za raspodjelu novca iz opštinskog budžeta vrijedan je preko 800.000, a bjelopoljski 340.000 eura.

Iz Glavnog grada, na čijem čelu je Ivan Vuković, “Vijestima” su saopštili da su Ministarstvu sporta poslali na saglasnost novi Pravilnik o sufinansiranju sportskih organizacija raspisivanjem javnog konkursa.

“Nakon dobijanja pozitivnog mišljenja od strane Ministarstva sporta biće raspisan javni konkurs čiji je fond 50.000 eura”, saopštili su iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

Nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” na osnovu čega su za tu namjenu izdvojili samo 50.000 eura.

Iz Ministarstva sporta, sa druge strane, nijesu odgovorili na pitanja na osnovu čega je ministar Janović saopštio podatak prema kome “za sufinansiranje sportskih klubova u opštinskim budžetima ima 7,5 miliona eura”, te da li su dali saglasnost na pravilnik Glavnog grada. Nijesu odgovorili ni kako komentarišu budžet koji će Podgorica opredijeliti za svoje sportske klubove.

Sajam sporta

Sekretar Sekretarijata za sport u Nikšiću Milan Korać, pak, kaže da su javni konkurs o sufinansiranju spotskih organizacija u toj Opštini raspisali u januaru, kao i da je fond bio 512.000 eura.

“Konkurs je završen, sav novac je raspoređen. Klubovi su dobili rješenja”, istakao je Korać. Ostaje da se vidi da li će Glavni grad možda ipak promijeniti cifru namijenjenu sportskim klubovima – u usvojenom budžetu za 2019, za “transfere institucijama kulture i sporta” namijenjeno je 698.200 eura. Budžet Glavnog grada ove godine iznosi skoro 65,5 miliona.

Kriterijumi u Budvi masovnost, kategorije, zastupljenost žena…

Sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti u Opštini Budva Ljiljana Pjerotić kazala je “Vijestima” da planiraju da konkursom raspodijele 850.000 eura sportskim klubovima u metropoli turizma.

Ona je kazala da konkurs još nijesu raspisali, jer čekaju da klubovi urade preregistraciju u skladu sa novim Zakonom o sportu.

Sajam sporta

“Kada to urade, raspisaćemo konkurs za raspodjelu tih 850.000 eura. Novac će biti raspodijeljen u skladu sa kriterijumima”, kazala je Pjerotić.

Ona je pojasnila da nema ograničenja, koliko neki klub može da dobije novca, odnosno da to zavisi od bodovanja koje uradi komisija.

“Neki od kriterijuma su masovnost, postojanje kategorija u raznim uzrastima, zastupljenost žena. Da li iz klubova ima takmičara, koji su članovi reprezentacije Crne Gore, kakav uspjeh postižu takmičeći se za državu…”, pojasnila je Pjerotić.

 

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com