Rastko jedini student sa AUTIZMOM u CRNOJ GORI, ali to ga ne sprečava da ostvaruje SJAJNE REZULTATE!

Rastko Radulović prvi je student sa autizmom u Crnoj Gori.

Rastku Raduloviću autizam je dijagnostikovan kad je imao tri godine. To ga nije spriječilo da završi osnovnu i srednju školu i nastavi da svoje afinitete, ostvaruje na fakultetu. On studira Fakultet za dizajn i multimediju na Univerzitetu Donja Gorica.

Nakon završetka srednje škole Rastko Radulović odlučio je da nastavi svoje obrazovanje.

Prošle godine je upisao Fakultet za dizajn i multimediju na UDG-u. Tako je postao prvi registrovani student sa autizmom.

Njegova sestra Tijana kaže da je od malena afinitete pokazivao ka vizuelnom izražavanju. Sve što je osjećao i što mu se dešavalo iskazivao je crtanjem.

Uz rad sa asistentima kroz osnovno i srednje obrazovanje i uz stručnu pomoć i porodicu Rastko je počeo da govori. Na fakultetu postiže odlične rezultate iz praktičnih predmeta.

„Uvijek je sve što mu se dešavalo prikazivao crtežom. Volio je i kompjutere zato smo upisali ovaj fakultet“, kaže sestra Tijana za RTCG.

Rastko uglavnom funkcioniše samostalno, a sestra mu pomaže kada je neophodno. „Mislim da bi se solidno snašao i bez mene“, navodi Tijana.

Na Univerzitetu Donja Gorica od osnivanja se poštuju različitosti, kaže dekanica Fakulteta za dizajn i multimediju Tatjana Burzanović. Kod studenata se na taj način razvija empatija, a svakom pojedincu pruža mogućnost da uspije u onom što voli.

„Zaista smo ponosni što je on naš student, pokazuje odlične rezultate“, kaže Burzanović.

Rastko najviše voli da slika. Najčešće koristi tempere, tuš i olovku. Jedan od omiljenih radova mu je ovaj na kom je naslikao kapetana broda u potrazi za blagom na pustom ostrvu.

Da bi došao do druge godine studija uprkos autizmu, Rastko je, ističe njegova sestra Tijana, morao da radi mnogo više od drugih.

„To što neko nije po našim mjerilima, ne znači da je manje vrijedan, naprotiv, često se pokaže baš suprotno“, kaže Rastkova sestra Tijana.

(FOS Media)

loading...
Tagovi
prikaži više

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close