VJEROVALI ILI NE: Od sada ćete Fejsbuku morati da dajete i lozinku imejl naloga - Volim Podgoricu

VJEROVALI ILI NE: Od sada ćete Fejsbuku morati da dajete i lozinku imejl naloga

Fejsbuk je novim korisnicma, koji prvi put otvaraju profil na toj duštvenoj mreži, počeo da traži loziniku kojom se loguju na svoj imejl nalog.

Prema pisanju sajta Daily Beast, prva informacija o ovom, do sada neuobičajnom zahtjevu pojavila se u vidu skrinšota na Twitteru, na kome se jasno vidi da Fejsbuk od korisnika traži privatne podatke.

Kao razlog za taj zahtjev navedeno je to da, ukoliko korisnici ostave svoju imejl lozinku, neće morati da provjeravaju svoj profil putem linka u imejl poruci.

Zahtjev za šifrom imejla obično stiže u slučaju kada Fejsbuk posumnja da je pokušaj kreiranja profila “sumnjiv”. To je potvrđeno nakon što je neko pokušao da koristi “potrošnu (lažnu) vebmejl adresu i VPN vezu u Rumuniji”, navodi Daily Beast.

U svom zvaničnom komentaru, Fejsbuk je potvrdio da se formular sa zahtjevom za imejl adresom i lozinkom pojavljuje kod nekih korisnika, iako se unesene lozinke nikad ne arhiviraju.

Naglašeno je i da je procenat korisnika koji su dobili zahtjev za slanje svoje imejl adrese i lozinke “veoma mali”.

Oni od kojih je zatražena imejl adresa i lozinka uglavnom su se prijavljivali putem desktop računara, imejl adresom koja ne podržava OAuth – otvoreni standard koji eksternim aplikacijama dozvoljava posebno odobren pristup (najčešća primjena tog standarda je kod provjere identiteta), bez dijeljenja informacija za prijavljivanje.

OAuth je, inače, standard koji koristi većina imejl servisa.

Fejsbuk je u zvaničnom odgovoru naveo i da su svi korisnici kojima je ponuđen “kontroverzni” formular mogli da se prijave i na drugačiji način (npr. pomoću broja telefona) i potvrdio da će uskoro prestati da traži lozinke imejl naloga od svojih novih korisnika.

2 komentara

  1. The next occasion I read a blog, I’m hoping that this doesnt disappoint me around this. Get real, It was my substitute for read, but I really thought youd have some thing fascinating to talk about. All I hear is actually a couple of whining about something you could fix if you werent too busy seeking attention.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com