BAKA DANICA UMRLA U 104. GODINI: Udala se 1943. i bila jedina pismena žena u Šćepan Polju - Volim Podgoricu

BAKA DANICA UMRLA U 104. GODINI: Udala se 1943. i bila jedina pismena žena u Šćepan Polju

Na Šćepan Polju, u Pivi, umrla je najstarija Pivljanka, Danica Vuković, u 104. godini.

Baku Danicu, koja je rodom od Nikovića, ekipa „Vijesti“ je posjetila prošlog ljeta i zatekla je kako plete. Kako je tada rekla, iako slabo vidi plete “napamet”, onako, iz razonode i po sjećanju.

Kada je iz Nikovića došla u Šćepan Polje ratne 1943. godine, i udala se za Milosava Vukovića, baka Danica bila je jedina pismena žena u selu. U to doba malo je bilo onih koji su završili četiri razreda osnovne škole.

Izrodili su osmoro djece, ali, nažalost, dvoje je umrlo ubrzo nakon rođenja, a jedan sin poginuo je u prošlom ratu u Sarajevu. Iako joj djeca, tri sina i dvije kćerke, žive na tri kraja – Trebinje, Sarajevo, Beograd, redovno su je posjećivali, a sa njom je uvijek bio jedan od sinova. Iza nje je ostalo i osmoro unučadi od kojih je samo jedna unuka, kao i jedna praunuka.

Danica je od 1947. do 2010. godine bila saradnica Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore. Vodila je zabilješke, pratila vrijeme na Šćepan Polju, a 2009. je od Hidrometeorološkog zavoda dobila zahvalnicu za doprinos u radu te službe.

Baka Danica je juče sahranjena.

 

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com