Home / LJUDI / “Žao mi je što sam spoznala kakve su, u stvari, zvijeri ljudi”: 25 godina od smrti novinarke Dade Vujasinović, istraga još NA POČETKU

“Žao mi je što sam spoznala kakve su, u stvari, zvijeri ljudi”: 25 godina od smrti novinarke Dade Vujasinović, istraga još NA POČETKU

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podsjetilo je da se sjutra, 8. aprila, navršava 25 godina od ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović i da taj zločin još nije rasvijetljen uprkos više puta obnavljanim istragama i vještačenjima i nebrojenim obećanjima nadležnih državnih i pravosudnih organa.

NUNS u saopštenju navodi da je „poražavajuća činjenica da se posle dvije i po decenije slučaj još nalazi u predistražnoj fazi zbog čega i strahovanja da se čeka formalno opravdanje za zastarijevanje slučaja i njegovo deponovanje u arhivu tužilaštva“.

Radislava Dada Vujasinović Printskrin: Studio B

– Dada Vujasinović, poznata po izvještajima sa ratišta 90-ih godina i istraživačkim tekstovima o organizovanom kriminalu u Srbiji, nađena je mrtva u svom stanu u Beogradu 9. aprila 1994. godine... Prvobitna istraga konstatovala da se mlada novinarka ubila, ali u takvu zvaničnu verziju njena porodica, NUNS i brojne kolege nikada nisu povjerovale – navodi se u saopštenju.

NUNS je naveo da je proteklih 25 godina porodica Vujasinović i NUNS ukazivali na „brojne propuste istražnih organa, tvrdeći da je Dada ubijena i zahtijevajući da se povede nova, temeljna istraga“.

U januaru 2009. godine, Okružno tužilaštvo u Beogradu podnijelo je policiji zahtjev da istragu povede u drugom smjeru, odnosno da prikupi dokaze o ubistvu, a obrt u istrazi utemeljen je na vještačenju balističara koji je 2008. osporio zvaničnu verziju o samoubistvu.

Holandski forenzički institut je prije tri godine vještačenjem došao do zaključka da „povrede koje je kritičnom prilikom zadobila Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja“.

I Udruženje novinara Srbije (UNS) podsjća da se sjutra navršava 25 godina od smrti novinarke „Duge“ Radislave Dade Vujasinović, da je slučaj i dalje u predistražnoj fazi, kao i da istraga još uvijek nije odredila da li je njena smrt nastupila kao posljedica ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja.

UNS navodi da je „prije dve godine i devet mjeseci Više javno tužilaštvo (VJT) dobilo izvještaj Holandskog forenzičkog instituta u Hagu i da je zaključak izvještaja dostavljenog tom tužilaštvu jula 2016. godine da “povrede koje je kritičnom prilikom zadobila pokojna Radislava Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja’“.

– Na pitanje UNS-a šta je VJT od tada uradilo i dokle se stiglo sa rasvjetljavanjem smrti Radislave Dade Vujasinović, u VJT su rekli da je Tužilaštvo prije vještačenja Forenzičkog instituta “preduzelo niz dokaznih radnji provjerom svih raspoloživih informacija dobijenih od UNS-a, Komisije za istraživanje ubistava novinara i drugih izvora, prije svega ispitivanjem svedoka, kao i potrebnim veštačenjima“ – navodi se u saopštenju. Dodaje se da „u VJT su rekli da nalaz Forenzičkog instituta nije isključio ni jednu od tri mogućnosti“.

Predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić je za UNS rekao da „nažalost, komisija nema novih informacija o istrazi okolnosti smrti Dade Vujasinović“.

– Kao što znate skoro 15 godina ovaj slučaj je vođen kao samoubistvo. Naš manevarski prostor nije bio velik, ali sve što smo mogli da provjerimo uradili smo uključujući i predlog da se uradi supervještačenje od strane relevantne svjetske institucije, kako bi se ustanovile činjenice koje su bile sporne kada je riječ o forenzičkom i sudsko medicinskom aspektu – rekao je UNS-u Matić.

Veran Matić Foto: Tanjug/Dragan Stanković

On je naveo da je „Holandski forenzički institut na osnovu dostupnog materijala ustanovio da je u pitanju jedno opaljenje, ali pored toga ne mnogo više pa su zaključili da je prema njihovim nalazima moguće i ubistvo i samoubistvo“.

Matić je dodao da su „predstavnici Komisije razgovarali sa svim dostupnim mogućim svjedocima, koji su u različitim prilikama pominjali okolnosti smrti Dade Vujasinović, ali da nije bilo korisnih informacija iz tih razgovara“.

– Komisija mora da sačeka konačno stanovište Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje postupa u ovom slučaju i da nakon toga sačini analizu postupanja i eventualno pozove svedoke i učesnike u istragama koje su vođnje povodom ovog slučaja, te da nakon tog obavijesti javnost o svom zaključku – rekao je UNS-u Matić i dodao da očekuje od VJT u Beogradu da se „konačno odredi prema tom slučaju“.

PUCANJ U GRUDI IZ LOVAČKE PUŠKE

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru broj 118 na Novom Beogradu. U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30 sati. Zvanična verzija događaja tada je bila da je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške.

Porodica Dade Vujasinović je angažovala i privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji osim Dadine, bila još jedna krvna grupa i njegov nalaz dostavljen je Tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

– Balističar Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz vještačenja. On je predao sudu svoj nalaz u kome se navodi i da su u tijelu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značiloda je sebe usmrtila sa dvije patrone iz lovačke puške, odnosno, da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće – navodi se u saopštenju UNS-a i dodaje da je „nakon toga Okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine, prekvalifikovao slučaj u ubistvo umjesto samoubistva“.

Holandski forenzički institut u Hagu utvrdio je u svom izvještaju da je u tijelu Dade Vujasinović pronađen jedan filcani čep, a ne dva, kako je tvrdio balističar Kostić.

Vještačenje Vladimira Kostića rađeno je 2008. godine, u vrijeme kada nije bio pronađen dokazni materijal iz istrage smrti Dade Vujasinović i kada se vjerovalo da je on uništen u NATO bombardovanju policijskog objekta.

Tek na insistiranje Komisije za istraživanje ubistava novinara, dokazni materijal je pronađen i utvrđeno je da se nalazio u ormanu policajca koji je preminuo.

(Kaleidoskop/NUNS/UNS)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com