ODBILA DA BUDE AMBASADORKA U BEOGRADU: Vesna Medenica dobija novi mandat u sudstvu? - Volim Podgoricu

ODBILA DA BUDE AMBASADORKA U BEOGRADU: Vesna Medenica dobija novi mandat u sudstvu?

Ukoliko Sudski savjet na konkursu za izbor predsjednika nekoliko osnovnih i viših sudova bude izabrao kandidate koji su već u dva navrata obavljali tu funkciju, biće to potvrda da nema zakonskih prepreka ni za predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu da ostane na čelnoj poziciji u sudstvu.

Njen mandat ističe krajem jula, pa bi procedura izbora mogla biti otvorena već u maju. Medenica, koja je i članica SS, je na tom mjestu 11 godina.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, ona je karijeru mogla nastaviti u diplomatiji jer se bliži kraju mandat ambasadoru Crne Gore u Beogradu, ali navodno to nije prihvatila. Ona je i prije pet godina odbila mjesto u evropskoj sudskoj instituciji van Crne Gore.

Predsjednika Vrhovnog suda bira Sudski savjet na predlog Opšte sjednice Vrhovnog suda. Zakonom o sudovima i sudskom savjetu on je, kao i pozicije svih predsjednika sudova, ograničen na dva mandata.

Vesna Medenica je za predsjednicu izabrana 2007. a njena pravnička karijera je uglavnom poznata. Na tu poziciju došla je sa mjesta vrhovne tužiteljke, a birana je glasovima poslanika vladajuće koalicije u Skupštini Crne Gore.

Sadašnji mandat dobila je od Sudskog savjeta, nakon donošenja novog zakona.

“Shodno Poslovniku Sudskog savjeta… nakon javnog oglasa, koji je završen, u toku je postupak ocjenjivanja prijavljenih kandidata na predmetne oglase, na osnovu utvrđenih kriterijuma. Tek nakon sveobuhvatnog posla ocjenjivanja kandidata za predsjednike sudova, slijede i druge aktivnosti ove procedure, ocjena programa rada, intervju… Tek nakon sprovedenog ukupnog postupka Sudski savjet donosi odluke o izboru,” odgovor je SS-a na pitanje da li predsjednica Vrhovnog i njene kolege iz nižih instanci imaju pravo da se ponovo jave na oglas, s obzirom da su više od dva puta birani na ta mjesta.

Pred Sudskim savjetom u toku je postupak ocjenjivanja kandidata koji su se javili na oglas za izbor više predsjednika osnovnih i viših sudova.

Za Apelacioni sud konkurisao je samo sadašnji predsjednik Mušika Dujović, kao i za Viši sud u Podgorici za koji je zainteresovan jedino Boris Savić, aktuelni predsjednik.

Za bjelopoljski Viši sud javilo se četvoro nakon što je dosadašnji prvi čovjek Tofil Žujović stekao uslove za penziju i to sudije tog suda Vukomir Bošković, Milan Smolović i Vanja Rakonjac, te advokat Kasim Dizdarević.

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, kome je to prvi mandat, ponovo je kandidat za to mjesto.

Radoviću za Osnovni sud protivkandidat sutkinja Željka Jovović

Za poziciju šefa najvećeg Osnovnog suda, podgoričkog, zainteresovano je dvoje sudija – dosadašnji predsjednik Zoran Radović i sutkinja Željka Jovović. Jovović je bila član Sudskog savjeta u prethodnom mandatu, a rukovodno iskustvo ima jer je bila privremena šefica Osnovnog suda na Cetinju dok se vodio postupak protiv predsjednika Gorana Vrbice.

I za kotorski Osnovni sud javilo se dvoje kandidata, dosadašnji predsjednik Branko Vučković i njegov kolega, sudija Predrag Krstonijević.

Takođe i u Herceg Novom dvoje je zainteresovanih za prvostepeni sud – sutkinja tog suda Dijana Dragišić i njen kolega iz nikšićkog suda Ivan Perović.

Za predsjednike sudova u Plavu, Rožajama i Baru Hilmija Sujković, Zahit Camić i Goran Šćepanović.

Sudije Šćepanović i Vučković rekli su ranije za Fos media da zakon dozvoljava ponovnu kandidaturu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com