Podgorica dobila Trg Argentina, Ankarski bulevar, Ulicu Kolovrat i Evropsku ulicu - Volim Podgoricu

Podgorica dobila Trg Argentina, Ankarski bulevar, Ulicu Kolovrat i Evropsku ulicu

Odbornici u Skupštini Glavnog grada Podgorica danas su usvojili Odluku o određivanju naziva trga i ulica u Podgorci na prijedlog Savjeta za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova.

Ovom Odlukom definisano je da na području mjesne zajednice “Nova Varoš” trg koji se nalazi sa južne strane Gradskog stadiona i graniči se sa Bulevarom Ivana Crnojevića sa južne strane i Ulicom 19. decembra sa istočne strane, dobije naziv Trg Argentina. Radi se o javnom prostoru površine cca 4.700 m2. Naime, Crnogorski iseljenici su počeli da naseljavaju Argentinu još početkom XIX vijeka, a najintenzivnije početkom XX vijeka.

Danas u Argentini živi preko 40.000 crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka (druga crnogorska zajednica po brojnosti u svijetu), a uglavnom su naseljeni u provincijama Ćako i General Madariaga.

Odluka predviđa i da se na području mjesne zajednicke “1. maj” produžetak ulice Ljubljanske od raskrsnice sa ulicom dr Ljubomira Rašovića do ulice Cetinjske, u dužini cca 300 m nazove Ankarski bulevar, po glavnom gradu Republike Turske i administrativnom centru provincije Ankara u regiji Centralna Anadolija, u čijem elitnom dijelu se nalazi ulica pod nazivom Podgorica.

Na području mjesne zajednice “Dajbabe” ulica koja se prostire od bulevara Vojislavljevića kod mosta na Morači, na jug i jugoistok, lijevom obalom rijeke Morače do raskrsnice sa Ulicom Evropska, u dužini od oko 450 m dobija naziv Kolovrat, prema nekadašnjem nazivu za lijevu i desnu obalu Morače između Dajbaba i Donje Gorice, a ulica koja se prostire od Bulevara Vojislavljevića na jug do Ulice Kolovrat, u dužini od oko 400 m naziv Evropska ulica.

Odbornica u Skupštini glavnog grada, Tijana Vidaković je saopštila da je ovaj prijedlog determinisan tradicijom koju čuvamo i dostignućima i uspjesima koje brojimo, ali i modernim tokovima kojima stremimo.

“ Upravo zbog svih različitosti koje postoje i kao takve stvaraju koherentnu cjelinu, smatram da ovaj prijedlog na indirektan način predstavlja jedan vid očuvanja nacionalnog identiteta, moram istaći da se na ovaj način stvara neraskidivi spoj tradicije i modernih tokova, alii svih dostignuća koja brojimo zahvaljujući našoj politici i nepokolebljivom evropskom putu”, istakla je Vidaković.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com