DIVLJA GRADNJA: Podnijeto 35 krivičih prijava - Volim Podgoricu

DIVLJA GRADNJA: Podnijeto 35 krivičih prijava

Urbanističko-građevinski inspektori Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) podnijeli su u prošloj godini 35 krivičnih prijava zbog građenja bez prijave gradnje, a donijeto je 141 rješenje o rušenju bespravno sagrađenih objekata.

Najveći broj nepravilnosti, koje su inspektori zatekli tokom inspekcijskih nadzora, odnosio se na građenje objekata bez prijave početka građenja, na bespravno postavljanje privremenih objekata na prostoru područja posebne namjene (u zoni morskog dobra i u nacionalnim parkovima).

U godišnjem izvještaju o radu se navodi da su u 2.636 inspekcijskih pregleda konstatovane 773 nepravilnosti. Nepravilnost u izdatim urbanističko-tehničkim uslovima (UTU) utvrđena je u 30 slučajeva. U 23 slučaja utvrđene su nepravilnosti u glavnom projektu, a 193 zbog postavljanja/građenja privremenih objekata.

“Od ukupno 773 utvrđene nepravilnosti urbanističko-građevinska inspekcija je u 53 slučaja zapisnički ukazala na otklanjanje nepravilnosti, u 35 slučajeva je donijela rješenje o otklanjanju nepravilnosti, 453 slučaja je donijela rješenje o zabrani građenja, 141 slučaj donijela rješenje o rušenju bespravno sagrađenih objekata i u 91 slučaju donijela rješenje o uklanjanju privremenih objekata iz područja posebne namjene”, navodi se uizvještaju.

Navodi se da je Urbanističko-građevinska inspekcija donijela 19 rješenja o prekidu postupka za uklanjanje objekata, kao i 19 rješenja o obustavi postupaka.

“Inspektori su podnijeli 29 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdali 10 prekršajnih naloga. Podneseno je 35 krivičnih prijava koje su se odnosile na građenje objekta bez prijave početka građenja. Tokom izvještajnog perioda urbanističko-građevinska inspekcija je pristupila administrativnom izvršenju četiri rješenja o rušenju bespravno sagrađenih objekata. Jedan subjekat nadzora je po rješenju sam porušio objekat, a šest korisnika lokacija je samo uklonilo privremene objekte u zoni morskog dobra”, piše u godišnjem izvještaju za prošlu godinu.

Na rješenja Ministarstva održivog razvoja i turizmau postupku izdavanja građevinskih i upotrebnih dozvola podnijeto je ukupno 39 tužbi Upravnom sudu Crne Gore. Iz 2017. su prenijete 23 tužbe, dok je u 2018. godini podneseno 16 tužbi. U 11 predmeta tužba je odbijena, osam tužbi je usvojeno, a u 17 predmeta nije donijeta odluka.

Urbanističko-građevinska inspekcija je u periodu od 1. januara do 31. decembra 2018. godine izvršila 2.636 inspekcijskih pregleda, od čega 1.324 pregleda u postupku redovne inspkcijske kontrole, 839 po podnijetim inicijativama i 473 kontrolna inspekcijska pregleda. Prema Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata iz 2017. godine, vlasnici bespravnih objekata mogli su ući u proces legalizacije. Rok za podnošenje prijava završen je u julu 2018. godine, a dosad je legalizovano oko 300 objekata.

Procjena je da na državnom nivou ima oko 100.000 neformalnih objekata.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com