3 MJESECA OVAKVE PREHRANE I NE BRINITE! Dobitnica Nobela otkriva precizna uputstva - Volim Podgoricu

3 MJESECA OVAKVE PREHRANE I NE BRINITE! Dobitnica Nobela otkriva precizna uputstva

“Dug i zdrav život su stvar vašeg izbora!”- Loše zdravlje nije samo nasljedni problem ili nesretni splet okolnosti. Poslušajte mišljenje dr Elizabeth Blackburn, dobitnice Nobelove nagrade za medicinu 2009., o tome što izaziva najstrašnije bolesti i kako ih spriječiti.

Za početak, stručnjaci kažu da je za preranu smrt krivac genetski faktor u 10-20 posto slučajeva. A što je s ostalih 80 i 90 posto?

“To je vaša prehrana i način života! Tipičan način prehrane jedne moderne osobe zapravo je glavni krivac za preuranjenu smrt i hronične bolesti. Drugim riječima, dug i zdrav život su stvar vašeg izbora”, kaže doktorica Blackburn, australijsko-američki doktor, profesor, naučnik i istraživač.

Što mi to biramo svakog dana?
Kad bolje razmislimo, za mnoge od nas odgovor neće biti najpovoljniji. Pušite li? Bavite li se sportom? Prestajete li s jelom onda kada više niste gladni ili jedete dok ne pojedete sve?

To su samo neka od pitanja koja postavlja dr Blackburn i poručuje da su sljedeća pravila ključ dugog i zdravog života:

Prestanite pušiti
Ne prejedajte se
Bavite se sportom bar pola sata dnevno (računa se i šetnja)
Jedite zdravo (više voća, povrća i žitarica punog zrna, smanjite konzumaciju mesa)
Ukoliko već pratite ova pravila, dr Blackburn smatra da ste smanjili rizik od razvoja dijabetesa za 90 posto, a rizik od srčanog udara za 80 posto. Također, ovakav stil života smanjuje rizik od moždanog udara za 50 posto i rizik od razvoja raka za 33 posto.

Otkriće vrijedno Nobelove nagrade
“U svakoj ćeliji nalazi se 46 hromosoma. Na vrhu svakog nalazi se mala “kapica”, koja se naziva telomer. Svaki put kada se ćelija podijeli, malo dio te kapice nestaje. Kada telomeri potpuno nestanu, ćelija umire”, objasnila je dr Blackburn (70), koja je za otkriće telomera 2009. godine zajedno sa svojim timom dobila Nobelovu nagradu za medicinu.

Naime, oni su tokom studije duge 5 godina otkrili da tri mjeseca prehrane bazirane na biljkama uz fizičku aktivnost može značajno povećati broj telomera. Također, istraživanje je pokazalo da se broj telomera kod onih koji nisu promijenili način života drastično i sasvim očekivano opada sa starenjem.

Od kojih bolesti ljudi najčešće umiru u modernom svijetu?
Ovo su glavne ubojice:

Srčane bolesti
Alzheimerova bolest
Moždani udar
Rak pluća
Istraživanja su pokazala da promjena načina prehrane u onaj koji preporučuje dr Blackburn drastično smanjuje rizik od navedenih bolesti, kao i da čak i mala promjena u prehrani, poput smanjenja unosa mesa, a povećanje unosa povrća, donosi značajne rezultate.

Preporuka dr Blackburn za prehranu
Što trebamo jesti svakog dana ako želimo dug život bez bolesti?

– Kupusnjače (brokula, kupus, cvjetača, prokulice, rotkvice, repa)

– Zeleno lisnato povrće (mlada zelena salata, špinat, kiselo zelje, blitva)

– Sezonsko i ostalo povrće (šparoge, cikla, slatka paprika, mrkva, kukuruz, tikvice, češnjak, gljive, crveni luk, bundeva, grašak, krumpir, rajčica)

– Mahunarke i njihovi proizvodi (grah, soja, slanutak, leća, tofu, humus)

– Bobice (grožđe, borovnice, višnje, maline)

– Voće (jabuke, marelice, avokado, banane, dinje, mandarine, smokve, grejpfrut, kivi, limun, limeta, mango, nektarine, naranče, breskve, kruške, ananas, šljive, nar)

– Sjemenke (posebno lanene sjemenke, svakog dana jedna žlica)

– Orašasto voće (bademi, kikiriki, orasi)

– Začini (kurkuma, svakog dana dodati četvrtinu žličice drugim začinima koje koristite)

– Hrana od žitarica cijelog zrna

– Voda (minimum 5 velikih čaša dnevno)

Uz ovakvu prehranu uvedite i barem pola sata bilo umjerene fizičke aktivnosti svakog dana i brzo ćete vidjeti nevjerovatne rezultate.

Ne djeluje teško – izbor namirnica je zaista velik, a u fizičke aktivnosti računa se i lagana šetnja.

stil.kurir

1 komentar

  1. I’ll immediately clutch your rss feed as I can not find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Kindly allow me realize in order that I may subscribe. Thanks.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com