Sa protesta poručeno: SDP da povuče prijedlog za razrješenje Jokića - Volim Podgoricu

Sa protesta poručeno: SDP da povuče prijedlog za razrješenje Jokića

Većina odbornica i odbornika Skupštine opštine Kotor, članica i članova vladajuće koalicije, uputili su danas sa protestnog skupa “Ko to predaje Kotor?” na Trgu od oružja, poziv Socijaldemokratskoj partiji (SDP), koja takođe participira u vlasti, da povuče predlog za razrješenje predsjednika opštine KotorVladimira Jokića.

Sjednica kotorskog parlamenta na kojoj će se glasati o inicijativi da Jokić bude smijenjen sa te funkcije, biće održana 24. aprila.

SDP i opozicione Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) i Hrvatska građanska inicijativa (HGI) podnijele su 25. marta predlog za razrješenje Jokića zbog “nesprovođenja strateškog plana razvoja grada, uzurpiranja ovlašćenja Skupštine i samovlasnog donošenja štetnih odluka”.

U pozivu upućenom sa Trga od oružja protiv smjene Jokića, podsjeća se na izraženu volju građana na izborima 2016. godine, obavezu poštovanja koalicionog dogovora iz 2017. godine i zahtjeve sa masovnih građanskih protesta u Podgorici koji su prihvaćeni od strane cjelokupne opozicije.

“Imajući u vidu podnijeti predlog za razrješenje predsjednika opštine:

1. Pozivamo odbornike SDP-a da povuku podnijeti predlog do ostvarenja uslova za fer i slobodne izbore, kako je zahtijevano i na masovnim protestima u Podgorici;

2. Pozivamo odbornike SDP-a da se do stvaranja uslova za fer i slobodne izbore, vrate ispunjenju koalicionog dogovora, usvajajući u SO Kotor ključne dokumente kako bi omogućili nesmetano funkcionisanje grada i pripremu za ljetnju sezonu;

Ukoliko odbornici SDP-a ne ispune ovaj naš poziv, mi odbornici i činioci vladajuće koalicije, smatraćemo da su odbornici napustili koalicioni dogovor i mimo izborne volje građana formirali novu većinu sa DPS-om, SD-om i HGI-om”, stoji u pozivu.

Odbornik Demokrata Goran Jovanović (Timur Tmurni) kazao je da je najbolje “da ne palimo TV, da ne čitamo novine, da ne tandaramo po internetu i da ne protestujemo”.

“Najbolje je da isključimo naše mozgove, srca i želuce, da nas ne dotiču fjondre državnih udara, koverte sa 97500 eura, kupovine glasova, nekontrolisana pljačka, devastacija prostora i hronična nesposobnost”, dodao je on,

Kako je kazao u “ovakvoj Crnoj Gori politika se svodi na beskonačne opstrukcije, reketiranja, ucjene”.

“Pokušaje da vas povuku sa sobom u baruštine i žabokrečine, da se davimo sa njima u istom smradu. Stalno se udaraju u prsa, pozivaju se na vječitu dosljednost, jednoličnim, ponavljanim frazama koje odudaraju od obećanja i djela i podržavaju opstanak kolektivne amnezije i kolektivnog ludila. Poštovani ćitadini i gosti, Kotor svoja najveća razaranja u dugoj i bogatoj povjesti nije pretrpio od osvajača. Štedjeli su ga Turci i zloglasni pirat Barbarosa, nijesu ga nagrdili ni Francuzi, ni Austrijanci, Italijani i Njemci”, kazao je Jovanović, ocijenivši da je režim najveći devastator Kotora.

Predsjednica Skupštine opštine Kotor Dragica Perović rekla je da su u antičkoj demokratiji u odsudnim trenucima odluke donosili svi građani neposredno, a ne preko predstavnika.

“Zato danas, kao predsjednica skupštine ponosno stojim pred vama, kao pred jedinom istinskom i pravom skupštinom ovog grada. Hvala vam što ste nam dali šansu da u ime vaše upravljamo gradom. Kako sam tada kazala da za kotorsku sredinu, a i šire, ja nijesam NN osoba i da me znate i da se znamo, tako i sada, samo u množini, ponavljam , znamo se – znate nas i sasvim sigurno znaćete ko je i kako i za koga radio”, dodala je Perović, zaključujući da su svjedoci opstrukcije rada kotorskog parlamenta.

Protest u Kotoru organizovala je neformalna grupa građana uz podršku Pokreta 97.000 – Odupri se.

(Radio Kotor)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com