ANKETA POKAZALA: Građani Tivta rekli ,,NE” rušenju krstionice - Volim Podgoricu

ANKETA POKAZALA: Građani Tivta rekli ,,NE” rušenju krstionice

Čak skoro 94 odsto građana u anketi koju je na svom sajtu sproveo lokalni javni servis Tivta izjasnilo se protiv namjere države da sruši nelegalno podignuti objekat krstionice u manastiru Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci.

Na pitanje Radio Tivta: da li treba srušiti Krstionicu na Prevlaci, tokom sedam dana trajanja ankete koja je završena danas, pozitivno je odgovorilo 159 građana ili 6,04 odsto, a negativno njih čak 2.474 ili 93,96 odsto.

Građevinska inspekcija Ministarsta održivog razboja i turizma donijela je rješenja za uklanjanje malog objekta od 11 kvadrata koji je Crkva podigla na manastirskom mulu na jugoistočnom dijelu obale Ostrva cvijeća, bez da je prethodno od države dobila neophodne papire i saglasnosti. Rješenje inspekcije trebalo je biti sprovedeno u djelo 2. aprila u 9 časova za kada je bilo zakazano rušenje. Crnogorska policija, međutim, nekoliko sati prije toga, u noći 1. na 2. april, sa kopna i sa mora pokušala da zauzme krstionicu, ali je od toga odustala jer je nekoliko stotina vjernika bilo spremno da brani taj objekat.

Od tada do danas neprekidno, 24 sata dnevno, traju dežurstva vjernika pravoslavne, ali i građana drugih vjeroispovjesti na Prevlaci koji u smjenama čuvaju krstionicu, a monaštvo manastira Svetog Arhangela Mihaila je pored vjerskih službi, za njih organizovale i razne kulturne programe poput književnih i večeri uz gusle. Među onima koji se svakodnevno mogu sresti na Prevlaci su i članovi i aktivisti prvenstveno opozicionih, ali i u Tivtu i Crnoj Gori vladajućeg DPS-a, koji se takođe protive namjeri države da ruši krstionicu.

Tivatski gradonačelnik (ujedno i predsjednik OO DPS) dr Siniša Kusovac do danas se nije javno oglašavao povodom zbivanja na Prevalci, iako su ga tamo okupljeni građani u par navrata pozivali da im se, kao gradonačelnik, obrati.

Problematika u vezi krstionice bila je i predmet rasprave na posljednjoj sjednici Izvršnog i Opštinskog odbra DPS-a a kojoj su prisustvovali koordinatori u ime Predsjedništva partije Predrag Nenezić i Izvršnog odbora DPS Goran Jevrić.

Iz DPS su saopštili da ta partija “okuplja sve građane, bez obzira na vjeru i naciju, koji dijele iste vrijednosti i podržavaju politiku evropske, demokratske i ekonomski prosperitetne države”, kao i da ona “u potpunosti poštuje individualna vjerska opredjeljenja svakog građanina Crne Gore.”

“To su lična, duboko utemeljena osjećanja sa kojima niko ne smije manipulisati, a najmanje političke partije. Imajući u vidu aktuelnu situaciju i mnogobrojne medijske spekulacije, OO DPS Tivta smatra da se ne smije dozvoliti prebacivanje ove problematike na politički teren, kojem ona po svojoj prirodi i suštini ne pripada,” poručili su iz tivatskog DPS-a, ističući da su oni, svjesni svoje odgovornosti, donosili “odluke od krucijalne važnosti za razvoj demokratske i prosperitne države, usvajanje savremenog zakonodavstva i stvaranje stabilnog institucionalnog okvira.”

“U tom smislu, OO DPS Tivta, kao državotvorne partije, koja je dominantno zaslužna za očuvanje mira i multietničkog skladnog suživota u Crnoj Gori u posljednjoj deceniji prošlog milenijuma, kao i za obnavljanje njene državnosti i trasiranje puta u pravcu evro-atlantskih integracija, insistira na rješavanju ove situacije u okviru institucija sistema, očekujući korektnu saradnju svih involviranih strana u pravcu rješavanja problema, u potpunosti podržavajući aktivnosti Vlade Crne Gore i ostalih državnih institucija,” saopšteno je iz tivatskog DPS-a.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com