Home / NOVOSTI / Ekonomija / Minimalna zarada od 250 eura bi povećala troškove privrednika

Minimalna zarada od 250 eura bi povećala troškove privrednika

Upravni odbor Unije poslodavaca Crne Gore održao je redovnu sjednicu kojom je predsjedavao predsjednik Predrag Mitrović. U skladu sa dnevnim redom, Upravni odbor je nakon razmatranja ocijenio prihvatljivim predlog Vlade Crne Gore-uvećanje minimalne zarade i smanjenje opterećenja na sve zarade, posmatrajući ga kao paket mjera.
Podsjećamo da je svojevremeno na nivou Socijalnog savjeta CG formirana radna grupa, sačinjena od predstavnika Vlade, Sindikata (USSCG i SSCG) i Unije poslodavaca, koja se bavila analizom efekata povećanja minimalne zarade i smanjenje troškova na rad, a da se pregovori na ovu temu vode već duže vrijeme.

Konsultujući članstvo i analizirajući predlog Sindikata o povećanju minimalne zarade na 250 eura, UPCG je iskazala bojazan da bi to u značajnoj mjeri povećalo troškove privrednika što bi ugrozilo njihovu dalju poslovnu egzistenciju. Samim tim smo i sugerisali, a što je bilo podržano i od strane Vlade i Sindikata, da predlog o povećanju minimalne zarade treba biti praćen našom inicijativom o smanjenju troškova rada. Ovim se potvrdio i višegodišnji stav za koji se naša instutucija zalaže da crnogorsko tržište rada prate visoki troškovi zarada, možda i najviši u regionu. Jedan od predloga UPCG je bio da se uvede neoporezivi dio zarade, kao model rasterećenja privrede koji je zastupljen u mnogim zemljama EU i praktično u svim zemljama regiona.

Vlada Crne Gore je detaljno analizirala zahtjeve oba socijalna partnera, te samim tim i predlog UPCG o uvođenju neoporezivog dijela zarade. Scenario uvođenja neoporezivog dijela zarade je ocenila rizičnim, sa aspekta konsolidacije javnih finansija i socijalnih davanja, te se u tom kontekstu i opredijelila za predlog o povećanju minimalne zarade na 222,00€ uz istovremeno smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za 2% koje bi se odnosilo na sve poslodavce i sve zarade. Uz navedeno smanjenje doprinosa, najavljeno je ukidanje više stope poreza na dohodak, tzv. kriznog poreza od 11% od 01.01.2020. godine, što će dodatno doprinijeti smanjenju opterećenja zarada.

Imajući u vidu navedeno, Upravni odbor UPCG je ocijenio da će uvećanje minimalne zarade za 15%, odnosno sa 193 na iznos od 222 eura, povećati troškove rada, ali da će se ono konsolidovati na nivou većih zarada (iznad minimalne) u smislu smanjenja troškova poslovanja na ime zarada, budući da je u korist poslodavaca predloženo smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje za 2%, odnosno skoro 50% u odnosu na važeću stopu od 4,3%.

Ovim je UPCG još jednom kao odgovoran socijalni partner dokazala svoje opredeljenje za suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije, smatrajući da će ova mjera doprinjeti poboljšanju ekonomskog i socijalnog položaja crnogorskih građana. Ujedno, pozdravljeni su predlozi i napori Vlade za smanjenje troškova rada, budući da ga vidimo kao značajan pomak u odnosu na prethodni period kada smo bili u prilici da evidentiramo samo povećanje troškova, počev od 2010. godine kada se i ukinuo neoporezivi dio zarade. Verujemo da je ovo pozitivan signal i da ćemo se i u narednom periodu baviti temom zarada i opterećenja na zarade.

Predstavnici UPCG će prezentovati stav Upravnog odbora na sjednici Socijalnog savjeta koja je zakazana krajem tekućeg mjeseca. Očekuje se da će socijalni partneri ispred sindikata zvanično izjasniti, o čemu će Socijalni savjet Crne Gore zauzeti konačan stav o paketu predloženih mjera.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com