OBOREN REKORD PO BROJU RAZVODA: Crnogorci se razvode i zbog svekrva i tašti - Volim Podgoricu

OBOREN REKORD PO BROJU RAZVODA: Crnogorci se razvode i zbog svekrva i tašti

U Crnoj Gori prošle godine je oboren rekord po broju razvedenih brakova jer je okončano 865 bračnih zajednica, pokazuju preliminarni podaci Uprave za statistiku, piše Dan. Najviše razvoda lani je zabilježeno u decembru čak 103, a najmanje u januaru kad ih je bilo 44.

Advokati koji su uključeni u brakorazvodne parnice navode da su razlozi zbog kojih parovi odlučuju da prekinu zajednicu raznovrsni iu jednom procesu često postoje dvije dijametralno suprotne priče. Ipak, najveći teret podnose djeca koja moraju da biraju sa kojim roditeljem će da žive i nerijetko prolaze kroz veliki stres iz straha da će se zamjeriti jednom od roditelja.

Advokat Ivana Jončić u izjavi za Dan kaže da su razlozi uvijek dublje prirode i da se nikada ne radi o trivijalnosti. Ističe da se mladi parovi razvode uglavnom nakon par godina braka kada prođe zaljubljenost i ispostavi se da oni nikad nijesu ni trebali da stanu na “ludi kamen”.

Pojašnjava da se nikada u praksi nije susrela sa slučajem da se neka žena razvodi zbog nasilja u porodici, ali je bilo primjera da i jedna i druga strana kažu da je razlog za njihov loš brak uticaj svekrve ili tašte.

“Muškarci uglavnom tvrde da bi sa ženom izašli na kraj kada na nju ne bi toliko uticala njena majka, dok žene kažu obrnuto”, navodi Jončićeva.

Naglašava i da prilikom brakorazvodne parnice nije imala primjer da žena hoće da se razvede jer je čula da ju je muž prevario.

“U takvim situacijama žena zna da ju je on varao i ranije, ali to nije primarni razlog za razvod, već druge brojne okolnosti, neposvećenost, nepažnja i nerazumijevanje. S druge strane, muškarci zbog prevare odmah traže razvod”, pojašnjava Jončićeva.

Često prilikom razvoda od supružnika čuje dijametralno suprotne priče, a muškarci teško prihvataju činjenicu da žene više ne poštuju tradicionalni princip po kojem su one zadužene za kuću i djecu.

“Žene danas ostvaruju karijeru i žele da joj se posvete. U takvoj situaciji ne žele da im kuća i kućni poslovi budu prioritet. Upravo zbog toga imamo slučajeve da se muškarci tokom razvoda žale da su zapostavljeni, da žena nema osjećaj i neće da kuva i bavi se domaćinstvom. Istovremeno, žene osjećaju nerazumijevanje i smatraju da im se sve obaveze oko domaćinstva stavljaju na teret. Naravno, u cijelu priču se umiješaju i porodice sa obje strane i nastaju problemi koji eskaliraju razvodom”, priča Jončićeva, ističući da razvodi posebno teško padaju djeci preko koje se roditelji svađaju ili svete jedni drugima, a mališani se stavljaju u poziciju da moraju da biraju između dva roditelja.

Razvodi brakova su poslednjih godina sve učestaliji, tačnije od 1995. godine kada je evidentirano oko 400 brakorazvodnih parnica godišnje. Međutim, od tada broj razvoda neprestano raste, a poređenja radi 2013. registrovano je 499 razvoda, ta brojka je već u 2016. porasla na 703, a u 2017. na 765.

Zajednice pucaju i zbog para

Advokat Jovana Pavlović kaže da se dešava da mladi bračni parovi stupe u zajednicu, a da nijesu svjesni njene ozbiljnosti, te da je napuštaju kada ne dobiju ono što su u stvari željeli, a to nije samo ljubav.

“Ima i slučajeva da se par vjenča i nakon nekog perioda jedan od supružnika shvati da partner nema onoliko novca koliko je to bilo očekivano na početku i dođe do razvoda. Znači finansije su kod mladih vrlo česgo uzrok razvoda, uz nepoznavanje i možda prebrzu odluku da se vjenčaju. Kod starijih imamo slučajeve da se razvode zbog nasilja, ali i nesloge u porodici. Imala sam slučajeve da se muž razvodi od žene jer ona ne govori sa njegovom majkom, dok je bilo i slučajeva da se suprug žali i krivi za svoj brak taštu”, navodi Pavlović.

Ona kaže da su žene danas emancipovanije i nezavisnije te da ne žele da sav teret kuće pada samo na njih, kako se to često očekuje na temelju tradicionalnih vrijednosti.

“Zato se neke žene odluče na razvod jer neće da obavljaju, da kažem i žensku i mušku ulogu, odnosno i da rade i da budu glavne za kuću i djecu. Zato napuštaju bračnu zajednicu i pokušaju same da grade svoj život ili eventualno sa nekim drugim partnerom”, zaključuje Pavlović.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com