Rajnke: Crnoj Gori treba funkcionalni dijalog u parlamentu - Volim Podgoricu

Rajnke: Crnoj Gori treba funkcionalni dijalog u parlamentu

Parlament je mjesto za vođenje debata u ime crnogorskog naroda. I ono što bih voljela da vidim jeste funkcionalni dijalog – znači, napor izabranih predstavnika naroda da čuju one koji su ih izabrali i koriste parlament da riješe sva pitanja, kazala je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke.

Ona se nada da će poslanici učestvovati u radu parlamenta kako bi ga osnažili jer je bez njihovog učešća ta institucija oslabljena.

”Fundamentalno pitanje ovdje je – kako Crna Gora rješava svoje probleme i kako se odnosi prema svojoj budućnosti. Protesti su stub demokratije. Moja zemlja ima veoma aktivnu i živu istoriju protesta, od pokreta za građanska prava, do oslobođenja žena i protesti su dio demokratske tradicije. Smatram da je civilno društvo u Crnoj Gori do sada koristilo koncept protesta na miran način da izrazi svoje mišljenje i to je demokratija na djelu. Drugi stub demokratije su slobodni i fer izbori na kojima narod bira pojedince i partije da služe građanima i upravljaju. A upravljanje znači, prije svega, učestvovanje u radu institucija, u ovom slučaju parlamenta. Rekla bih, dakle, da su obje stvari legitimne: poštovanje i funkcionisanje institucije parlamenta i dizanje glasa naroda kroz proteste”, kazala je ona.

Dodaje da bi voljela da vidi funkcionalni dijalog.

”Znači, napor izabranih predstavnika naroda da čuju one koji su ih izabrali i koriste parlament da riješe sva pitanja. Nadam se da će protesti koji su se desili ili će se desiti u različitim djelovima biti mirni i da će obezbijediti platformu preko koje će se čuti različita gledišta. U međuvremenu, nadam se da će poslanici učestvovati u radu parlamenta kako bi ga osnažili jer je bez njihovog učešća ta institucija oslabljena. Parlament je mjesto za vođenje debata u ime crnogorskog naroda”, kazala je Rajnke za Pobjedu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com