Da li se može ispraviti beogradskih -57? - Volim Podgoricu

Da li se može ispraviti beogradskih -57?

Dva meča finala, koš-razlika minus 57 i katastrofalna igra.

Uplašena, očajna, izgubljena ekipa Jasmina Repeše nestala je sa terena dvorane „Aleksandar Nikolić” i dovela sebe u nemoguću misiju – da mora tri puta zaredom da pobijedi ekipu od koje je izgubila svih pet mečeva ove sezone, Crvenu zvezdu, ili da se oprosti od titule u ABA ligi i učešća u Evroligi.

Jedina dobra stvar je da košarkaši Budućnost Volija, koliko god to sada čudno zvučalo, još imaju šansu da preokrenu seriju i odbrane pehar.

Doduše, u to nakon najtežeg poraza ikada u regionalnom takmičenju, a jednog od najubjedljivijih u klupskoj istoriji (107:69), vjeruju samo nepopravljivi optimisti. Zvezda je dokazala da je jača, na pet mečeva ima koš-razliku plus 102, Milan Tomić je napravio bolju selekciju, uzeo igrače koji su spremni da se podrede timu i da se bore za klub…

Budućnost, s druge strane, nema tu hemiju i karakter. Filip Barović, jedan od igrača koji je najviše osporavan tokom sezone, uz Nemanju Gordića, jedini se nije pogubio u paklu kultnog „Pionira”. Skupo plaćeni stranci nisu pokazali ništa, ali je činjenica da „plavi” igraju mnogo bolje pred svojim navijačima i da će imati šansu protiv Zvezde u srijedu.

U „Morači” su ove sezone padali najveći evropski klubovi CSKA i Real, srušeni su i učesnici četvrtfinala Evrolige Barselona i Baskonija, zbog čega ne bi bilo čudo da se igra i četvrta utakmica u petak, možda i majstorica u ponedjeljak…

Uostalom, i Tomić je upozorio da su u košarci senzacionalni preokreti mogući i podsjetio da je i sam bio akter jednog. Olimpijakos, u kojem je trener Zvezde tada bio pomoćnik Dušanu-Dudi Ivkoviću, u prvom meču četvrtfinala Evrolige 2010/2011. je ponizio Montepaski (89:41), a onda izgubio naredna tri. Podgoričanima je sada potrebno takvo čudo.

– Da ne vjerujem da možemo da preokrenemo, pokupio bih se i otišao kući – riječi Barovića pokazuju da u Repešinom timu ima raspoloženih za nastavak bitke sa Zvezdom.

Nikšićanin se borio sa dominantnim centrim Zvezde, pogodio svih pet šuteva iz igre, ali nije bilo adekvatne pomoći saigrača. Nije, međutim, mogao da bude zadovoljan ni svojim izdanjem, zbog katastrofalnog poraza.

– Nije išlo, moramo da pogledamo utakmicu i vidimo gdje smo griješili. Ovo je stvar karaktera, moramo da ispravimo ovu sramotu već u srijedu. Nema najboljih, ili među najboljima, ili ko se borio, a ko nije, kad se izgubi 40 razlike. Čitava ekipa je igrala loše – jasan je crnogorski reprezentativac.

Barović je finiš utakmice dočekao u tunelu „Pionira”, koji više liči na katakombu nego na dio sportske dvorane. Razlog – dobio je dvije vezane tehničke greške u 35. minutu zbog protesta.

– Dobio sam tehničku kada sam tražio faul, za koji mislim da je bio i dobio tehničku, a onda sam šutnuo upaljač i sudija me je isključio. Da li je pravedno ili nije, glupo je pričati na ovoliku razliku. To nema smisla.

Na pitanje da li je na njegovu nervozu uticala i atmosfera u dvorani i činjenica da su ih Zvezdini huligani pljuvali i gađali svim i svačim, 28-godišnji Nikšićanin je rezignirano odgovorio:

– Bili ste tu, vi napišite kako je bilo, da ja ne pričam.

Serija ide dalje, a Budućnost se hvata za slamku – novi meč je već sjutra u “Morači” u 19 sati.

Gordić: Ako imamo imalo ličnog ponosa, izaći ćemo i boriti se u srijedu

Nemanja Gordić je prošle sezone bio heroj finala i uz Nikolu Ivanovića najzaslužniji za titulu, ali sada ne može da vuče ekipu bez adekvatne pomoći stranaca. Edvina Džeksona nije bilo nigdje, Erl Klark i Koti Klark su daleko od nivoa na kojem mogu da budu, Noris Kol igra neku svoju, teško razumljivu košarku, Goga Bitadze bježi na liniju za tri poena od fizički jačih centara Zvezde, Džejms Bel tek ponekad bljesne…

– Trebalo bi da nas je sramota ovog poraza. Ako imamo imalo ličnog ponosa, moramo da izađemo u srijedu pametno, ali sa karakterom na teren i da se borimo. Zvezda je igrala bolje dva meča, odbranila svoj teren, sada je na nama da uradimo to – poručio je 30-godišnjak iz Gacka.

Podgoričani su u finišu praktično stali, a „crveno-bijeli” su igrali kao da ništa nije riješeno, vjerovatno u želji da ponize rivala. Možda će time probuditi inat u uspavanom timu Jasmina Repeše…

– Utakmica je bila gotova krajem 3. četvrtine, to što je Zvezda igrala do samog kraja je dokaz koliko je motivisana da nas dobije. To bismo mi trebalo da iskoristimo kao motiv više za treću utakmicu – naglasio je Gordić.

Iskusni plejmejker nema odgovor na pitanje zašto njegov tim ovako ubjedljivo gubi od Zvezde.

– Da znamo, ne bi se to dešavalo. Ali, trebalo bi svi, od prvog do posljednjeg, da imamo lični ponos i da na trećoj utakmici budemo mnogo bolji.

Beron: Pobjeđujemo zbog nesebičnosti

Crvena zvezda je prva dva meča finala igrala bez startnog plejmejkera Džoa Reglenda, ali to kao da nije bio hendikep, već plus za tim Milana Tomića. Odgovornost su preuzeli, prije svih, Filip Čović, Dejan Davidovac i Bili Beron.

– Pokazali smo karater, moramo da nastavimo ovako. Mislio sam da će druga utakmici biti teža, ali smo igrali odlično u odbrani. Znamo kakvu odbranu igra Budućnost i trudimo se da je kažnjavamo dobrim pasom iz pik’en’rola. Svi igrači daju dodatni pas i imamo mnogo otvorenih šuteva, to je zasluga nesebičnosti našeg tima – rekao je američki šuter.

Beron upozorava da je Budućnost u „Morači” znatno bolja nego u gostima. Osim toga, Zvezdi će nedostajati Stratos Perperoglu, jedan od najboljih igrača, koji se povrijedio na drugom meču.

– Ubijeđen sam da će rival igrati mnogo bolje u Podgorici, znamo da ne možemo da budemo tako dominantni u srijedu. Biće teška atmosfera, spremni smo za to. Budućnost ima mnogo talenta i siguran sam da će navijači biti veoma bučni, zbog čega će domaći igrati sa mnogo više energije. Moramo da odgovorimo na isti način – poručio je 28-godišnjak iz Pensilvanije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com