PODGORICA: Suspendovani tužilac Grujo Radonjić nije prijavio 88 plata? - Volim Podgoricu

PODGORICA:  Suspendovani tužilac Grujo Radonjić nije prijavio 88 plata?

Suspendovani državni tužilac u podgoričkom Višem državnom tužilaštvu Grujo Radonjić tokom prethodne četiri godine, sudeći prema podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), prijavljivao je Agenciji samo po jednu mjesečnu zaradu koju su primili on i njegova supruga, umjesto po njih dvanaest. Time nije prijavio ukupno 88 svojih i supruginih plata u redovnim imovinskim kartonima koje je podnosio ASK-u, dok na sajtu tužilaštva postoje podaci o svim platama koje je primio prethodne četiri godine.

Pretpostavlja se da time nije prijavio prihode od oko 91 hiljadu eura.

Sa druge strane,njegove kolege tužioci su prijavljivali svaki mjesečni prihod tokom protekle četiri godine, odnosno svih 12 mjesečnih plata u toku jedne kalendarske godine, i ti podaci se podudaraju sa podacima objavljenim na sajtu Osnovnog i Višeg državnog tužilaštva.

Radonjić je u telefonskom razgovoru kazao da je posljednjih godina prijavljivao svaku mjesečnu zaradu, te da je sigurno u pitanju greška.

Agencija za sprečavanje korupcije u čijoj su nadležnosti imovinski kartoni javnih funkcionera, uprkos svakodnevnim brojnim pozivima i mejlovima nije željela da da bilo kakav odgovor na upite FOS-a o nepotpunim Radonjićevim imovinskim kartonima.

Time je javnost ostala uskraćena za odgovor da li se radi o prekršaju funkcionera, te samim tim i odgovoru na pitanje kako da Agencija tako dugo nije učinila ništa po pitanju neprijavljivanja prihoda.

Radonjić je odlukom Tužilačkog savjeta u oktobru 2018. godine privremeno udaljen sa tužilačke funkcije jer je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo zelenaštvo, a sudi mu se pred kotorskim Osnovnim sudom.

Tokom prethodne četiri godine Radonjić je samo prijavljivao plate koje je primio u decembru mjesecu.

Imovinski karton za 2017. godinu, PrtSc: FOS Media
Imovinski karton za 2017. godinu, PrtSc: FOS Media

Međutim, ni ti podaci se ne podudaraju sa podacima o platama koje su objavili Osnovno i Više državno tužilaštvo u kojima je Radonjić obavljao, odnosno obavlja funkciju.

Tako je za decembar 2018. i 2016. naveo manje iznose od onih koji su navedeni na sajtovima tužilaštava.

Dodatno, u imovinskim kartonima nije naveo još po 11 plata za prethodne četiri godine.

Time je Radonjić, ukoliko se saberu zarade objavljene na sajtu tužilaštva a koje nisu prijavljene u imovinskim kartonima, u 2018. prikrio prihod od 14.607,03 eura, u 2017. godini prihod od 16.824,08 eura, u 2016. godini prihod od 15.578,15 eura i u 2015. godini prihod od 13.431,85 eura.

Ista situacija je i u pogledu primanja njegove supruge Sonje koja je zaposlena u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Za nju je naveo tokom protekle četiri godine prihode iz dvanaestog mjeseca u godini, ali ne i ostale.

Ukoliko se uzme da je i tokom tih mjeseci ostvarivala zaradu koliku i u decembru, dolazi se do toga da nije prijavio ni njene prihode u iznosu od oko 31.318 eura.

Ukupno, nije prijavio svoje i suprugine prihode u ukupnom iznosu od 91.759,11 eura, ne računajući dodatne prihode poput onih za dopunski rad i varijabile.

Podatke o nepokretnoj i pokretnoj imovini i hartijama od vrijednosti je prijavio, kao i ušteđevinu i nasljedstvo, ali nije naveo o kojim iznosima se radi.

Dao je saglasnost za pristup podacima na računima bankarskih i drugih finansijskih institucija.

Pretragom baze ASK-a nije dostupan podatak da je Agencija do sada protiv Radonjića pokrenula postupak zbog nedostavljanja tačnih podataka o svojim i prihodima članovima porodice.

Za dostavljanje netačnih i nepotpunih podataka Zakonom o sprečavanju korupcije je predviđena kazna od 500 do 2000 eura.

Fos Media

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com