Podgorica ulazi u program zelenih i pametnih gradova EBRD-a - Volim Podgoricu

Podgorica ulazi u program zelenih i pametnih gradova EBRD-a

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković danas je razgovarao sa direktoricom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Suzanom Hargitaj koja boravi u posjeti Crnoj Gori. Povod sastanka bio je nastavak saradnje po pitanju razvoja Podgorice i njenog zvaničnog ulaska u program zelenih i pamenih gradova EBRD-a u kojem učestvuju gotovo sve prijestonice država Srednje i Istočne Evrope.

Gradonačelnik Vuković je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da EBRD, osim što je ukupno gledano jedan od najvažnijih partnera Crne Gore na planu razvoja, danas i zvanično postaje jedan od  najznačajnijih partnera Glavnog grada, u nastojanju gradske uprave da Podgoricu učini zelenijim i pametnim gradom.

„Prvi takav projekat podrazumjeva rekonstrukciju više desetina objekata, odnosno zgrada koje su u vlasništvu Glavnog grada, ali ne samo objekata koje koristi naša administracija, već i objekata koji su u javnoj upotrebi koji će na taj način postati u ljepši i  energetski efikasniji”, istakao je gradonačelnik i dodao da će pozitivna iskustva gradova u regionu u realizaciji sličnih projekata biti putokaz koji će Podgorica slijediti u godinama koje su pred nama.

Gradonačelnik  Vuković je posebno naglasio da to predstavlja samo jedan dio „zelenog paketa“ koji realizuje uprava Glavnog grada. „Zeleni paket obuhvata mnoštvo projekata, između ostalog postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, rekonstrukciju javne rasvjete, izgradnju solarne elektrane, proizvodnju električne energije iz biogasa, promociju alternativnih vidova saobraćaja, pokušaj da se nadoknadi jedan dio izgubljenog zelenog fonda Podgorice ozelenjavanjem brojnih lokacija u glavnom gradu, kao i osavremenjavanje našeg javnog prevoza” , saopštio  je Vuković.  “Sve ovi skupa govori da Gradska uprava ima veoma ambicioznu agendu i sasvim sigurno, bez pomoći i podrške partnera kakav je EBRD , ne bi mogli da uspijemo u naumu koji imamo, tako da sa optimizmom očekujemo dalji nastavak naše saradnje“, zaključio je gradonačelnik.

“Na početku ove uspješne saradnje , koja ima za cilj da Podgoricu transformiše u pametni i  zeleni grad, potpisali smo pismo obaveza  koje će nam pomoći u realizaciji projekata”, istakla je direktorica EBRD-a za Zapadni Balkan Suzana Hargitaj.

Ona je naglasila da je EBRD dugogodišnji partner Crne Gore i da je do sada u našu državu  investirala preko pola milijarde eura, izražavajući zadovoljstvo što će EBRD podržati realizaciju navedenih projekata koji će doprinijeti poboljšanju uslova  života svih građana Podgorice i daljem razvoju glavnog grada Crne Gore.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com