Dan otvorenih vrata i Summer Job sjutra u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru - Volim Podgoricu

Dan otvorenih vrata i Summer Job sjutra u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru  

Karijerni centar Univerziteta Crne Gore u saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta Crne Gore (SPUCG) organizuje “Dan otvorenih vrata”, namijenjen prvenstveno maturantima srednjih škola u Crnoj Gori, koji će se održati sjutra, 18. aprila 2019. godine, od 10 do 16 časova, u Univerzitetskom sportsko kulturnom centru.

To je najavio danas za medije menadžer Karijernog centra UCG Ivica Todorović.

„Na Danu otvorenih vrata će se maturanti, a i studenti, osim o studijskim programima, moći upoznati sa stipendijama stranih država i dobiti informacije o njima direktno od ambasada tih država u Crnoj Gori“, kazao je Todorović.

Informacije će im biti dostupne na štandu Centra za međunarodnu saradnju i razvoj karijere Univerziteta Crne Gore i štandovima stranih ambasada u Crnoj Gori.

Predstavnici svih 19 fakultetskih jedinica Univerziteta Crne Gore, pojasnio je Todorović, buduće studente će upoznati sa studijskim programima i radom fakulteta, kao mogućnostima zapošljenja po završetku te visokoškolske ustanove.

„Na Danu otvorenih vrata maturanti će imati mogućnosti da se informišu o studentskom standardu, studentskim sportskim takmičenjima, studentskim organizacijama i svemu onome što pruža studentski život“, rekao je Todorović.

On je dodao da će sjutra, u istom prostoru, u Univerzitetskom sportsko – kulturnom centru, biti otvoren i Sajam sezonskih poslova Summer Job, koji organizuje Studentski parlament UCG u saradnji sa Univerzitetom i partnerskim studentskim organizacijama.

„Mladi ljudi će moći da se upoznaju sa poslodavcima i ponudom sezonskih poslova i sljedećeg dana, u Kotoru,  19. aprila, na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo“, najavio je Todorović.

Očekuje se posjećenost više od tri hiljade maturanata iz Crne Gore, a za većinu maturanata  obezbijeđen je prevoz autobusom.

Mubera Kurpejović,  generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje pri Ministarstvu prosvjete Crne Gore, istakla je značaj Dana otvorenih vrata kao dobru priliku da se maturanti upoznaju sa svim što nudi Univerzitet Crne Gore.

„Ja ću podsjetiti da su od studijske 2017/18 godine osnovne studije besplatne, što ide u prilog i dostupnosti visokog obrazovanja u Crnoj Gori. Podsjetiću i  da od iste godine, sve ustanove visokog obrazovanja su u obavezi da obezbijede praktičnu nastavu od minimum 25 % tako da svi budući maturanti koji sjutra dođu, imaće priliku da se informišu kako je organizovana praktična nastava i koji su to drugi benefiti koje će oni dobiti ukoliko svoje obrazovanje nastave na Univerzitetu Crne Gore“, kazala je Kurpejović.

Ona je ukazala i na sve veću zainteresovanost za programe studiranja u inostranstvu putem bilateralnih ili multilaterarnih sporazuma, u koje je uključen Univerzitet Crne Gore ili država Crna Gora, a o ovim programima se studenti mogu raspitati tokom sjutrašnjeg dana.

Sajam sezonskog zapošljavanja Summmer Job 2019, koji ima 12 godina dugu tradiciju, ima punu podršku  ove godine i Ministarstva turizma i održivog razvoja, kazao je generalni direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu  Ministarstva turizma Ćazim Hodžić.

„Pored benefita koje ovaj sajam donosi srednjoškolcima i visokoškolcima da se lakše zaposle i steknu praktična znanja za rad u turizmu tokom ljetnje sezone, sajam ima benefite i za turističku privredu koja na lakši i jednostavniji način dolazi do sezonskih radnika. Nakon stečenog znanja ovi radnici postaju konkurentni na tržištu rada“, kazao je Hodžić.

Predstavnik Studentskog parlamenta UCG Aleksandar Šipčić kazao je da je ovaj projekat značajan jer svake godine zaposli više od 500 studenata i maturanata iz Crne Gore, doprinosi smanjenju angažovanja stranaca na sezonskim poslovima, daje mogućnost mladima da zarade i priliku poslodavcima da dobiju kvalitetan kadar.

„Projekat traje 12 godina, to je potvrda njegove uspješnosti i pozitivnih efekata“, zaključio je Šipčić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com