Na “Pojas i put forumu fizičkog obrazovanja“ predstavljen Univerzitet Crne Gore - Volim Podgoricu

Na “Pojas i put forumu fizičkog obrazovanja“ predstavljen Univerzitet Crne Gore

Na prvom Pojas i i put forumu fizičkog obrazovanja, koji se održava u Zagrebu, uz prisustvo visokih kineskih i hrvatskih zvaničnika i predstavnika zemalja članica 16+1 Pojas i put inicijative, učestvovao je prof. dr Duško Bjelica, profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

„Sport je jedan od najboljih načina povezivanja različitih nacija, zemalja, pa je upravo to model na osnovu kojeg i sport ima svoje važno mjesto u 16+1 incijativi“, kazao je profesor Bjelica.

Na ovom forumu profesor Bjelica je predstavio Univerzitet Crne Gore i studijske programe Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG. Posebno se osvrnuo na uspješnost naučnih časopisa indeksiranih u prestižnim svjetskim međunarodnim bazama: Sport MontMontenegrin Journal of Sports Science and Medicine,Journal of Anthropology of Sport and Physical Education,

„Predstavnici zemalja Srednje i Istočne Evrope predstavili su svoje univerzitete i saradnju sa Kinom. Ovo je bila prilika za umrežavanje, razmjenu  međusobnih iskustava i upoređivanja programa fakulteta koji se bave edukacijom u oblasti sporta i fizičkog vaspitanja“, dodao je on.

Dvodnevni forum organizuje Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, čiji je dekan prof. dr Tomislav Krstičević, u saradnji sa Pekinškim sportskim univerzitetom (Beijing Sport University). Riječ je o najvećem univerzitetu koji se bavi edukacijom u oblasti sporta u Kini.

Protekle sedmice Hrvatska je bila domaćin inicijative na premijerskom nivou, a ove sedmice, forum na nivou institucija koje se bave sportskom naukom i edukacijom u području sporta,  prvi je događaj ovog tipa, organizovan u Hrvatskoj.

Pojas i put inicijativa je razvojna strategija koju je predložio kineski predsjednik Si Đinping, a koja se fokusira na povezivanje i saradnju između Narodne Republike Kine i ostatka Evroazije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com