Raketama na Tripoli: Premijer Libije optužio Haftara za ratni zločin - Volim Podgoricu

Raketama na Tripoli: Premijer Libije optužio Haftara za ratni zločin 

Fajez al Saradž, premijer libijske Vlade nacionalnog jedinstva koju podržava međunarodna zajednica, optužio je svog rivala komandanta Kalifu Haftara za ratni zločin poslije raketnog napada Haftarovih snaga na Tripoli u kojima je poginulo troje ljidi.

U saopštenju je Haftarova Libijska nacionalna vojska demantovala da su oni iza tog napada i za njega optužila “terorističke milicije” koje kontrolišu glavni grad Libije, gdje je sjedište međunarodno priznate Vlade.

Saradž je noćas obišao kvartove Abu Slim i Al Antisar u južnom dijelu Tripolija, najteže pogođenih u raketnim napadima u kojima je troje ljudi poginulo, uključujući dvije žene, a 11 ranjeno, prema navodima spasilačkih službi.

Najmanje sedam snažnih eksplozija potreslo je sinoć Tripoli oko 23.30 po centralnoevropskom vremenu, prenijeli su novinari agencije Frans pres. Prema izjavama očevidaca stubovi dima su se vidjeli ubrzo zatim iznad kvarta Abu Slim.

Saradž je osudio varvarstvo komandanta Haftara koga je opisao kao ratnog zločinca, objavila je danas njegova pres služba u video snimku.

“Sjutra ćemo podnijeti sve dokumente Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti”, rekao je Saradž i dodao da međunarodna zajednica treba da osigura da Haftar, koga je nazvao kriminalcem, odgovara za svoja djela.

Sa druge strane Haftarova vojska je optužila “terorističke milicije” koje kontrolišu glavni grad da slijepo gađaju Tripoli raketama i osudila njihovo terorističko djelovanje.

Komandant Haftar, koji kontroliše istok Libije, 4. aprila je krenuo u ofanzivu na glavni grad, Tripoli. Borbe se vode južno od Tripolija, a Haftarova vojska već nekoliko dana stoji u mjestu, mada svkodnevno objavljuje da napreduje.

U borbama oko Tripolija je za dvije nedjelje poginulo najmanje 174 ljudi, prema posljednjem bilansu Svetske zdravstvene organizacije.

Tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda Fatu Bensudo upozorila je juče da neće oklijevati da proširi svoje istrage o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti na Libiju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com