Nastavnica prijavila direktora škole zbog zlostavljanja na radu - Volim Podgoricu

Nastavnica prijavila direktora škole zbog zlostavljanja na radu

Nastavnica razredne nastave u OŠ Njegoš u Kotoru Angelina Krunić prijavila je prosvjetnoj inspekciji i ministru Damiru Šehoviću da je direktor Dragutin Šćekić vrijeđa i zlostavlja na radu.

Ona je u izjavi za Dan kazala da je tokom 46 godina rada u prosvjeti, od čega 26 u školi Njegoš, sa svojih 67 godina stekla ugled i poštovanje djece, roditelja i cijelog kolektiva, te joj je zlostavljanje na poslu utoliko teže.

Krunićeva ističe da je direktor pokušao da ukalja njen ugled i dugogodišnji predani rad, čime je kao odgovorno lice, shodno članu 2 Zakona o zabrani zlostavljanja na radu, izvršio mobing i nakon toga nastavio sa zlostavljanjem na radu, zbog čega su se kod nje pojavili zdravstveni problemi, nesanica i povišen krvni pritisak.

“Osnovni motiv ovakvog ponašanja direktora Šćekića prema meni je što nijesam kaznila dijete, jer se po zakonu ne mogu kažnjavati učenici petog razreda, a on to nije znao. Tek kad ga je s tim upoznala psiholog i kad je provjerio na kompjuteru da se u zakonu jasno navodi da “vaspitne mjere mogu da se primijene učenicima šestog, sedmog, osmog i devetog razreda”, on se povukao. Iako je već dugo na funkciji direktora, nije poznavao ni Zakon o mobingu, dok mu ga pravnica nije predočila. Cio kolektiv je ogorčen zbog ovoga. Želim da javnost upoznam sa ponašanjem nedostojnim jednog direktora, mada je on još v.d. kakvog direktora nadležni postavljaju”, kazala je Krunićeva.

Ona se dopisom 27. marta obratila Ministarstvu prosvjete, u kome predlaže ministru Šehoviću da u okviru svojih ovlašćenja sprovede kontrolu nad radom Šćekića i ispita da li je njegovo ponašanje u skla u sa zakonom i etičkim kodeksom.

Povod za narušavanje profesionalnih odnosa bio je incident od 27. marta između dva učenika petog razreda, nakon čega je nastavnica pomirila dječake, i roditeljima objasnila da po zakonu drugi dječak ne može biti kažnjen jer je učenik petog razreda.

“Direktor je u svojoj kancelariji počeo da viče na mene, pitajući šta sam uradila, a kad sam odgovorila da sam uradila sve što sam smatrala da je potrebno i to zapisala u dnevniku, nije htio ni da pogleda. Vikao je da bi trebalo da me izbaci iz škole u roku 24 sata…Sat vremena me je vrijeđao u prisustvu psihologa, tražeći da se učenik kazni, sve dok mu psiholog nije rekla da se učenik petog razreda ne može kažnjavati, a on to nije ni znao. Nakon razgovora osjećala sam se strašno neprijatno, uvrijeđeno, poniženo”, objašnjava Krunićeva.

Kaže da je stvari htjela da iznese načistac pred direktorom, ali je on ponovo službeno odsustvovao, te je tek krajem sedmice uspjela da uđe u njegovu kancelariju moleći ga da razgovaraju.

“Rekao je da ne želi da razgovara i naredio mi da izađem van. Nijesam htjela da izađem nastojeći da ga privolim na razgovor, na šta se on digao iz fotelje i demonstrativno otvorio vrata govoreći: „Izlazi napolje!” Zalupila sam vrata i rekla da neću da izađem, te da zove policiju da me izbaci iz kancelarije, ali da mora sa mnom da razgovara. Na to je on otvorio vrata i rekao: „Neka čuju kolege kako se ponašate uličarski”. Pozlilo mi je, a zatim smo pošli kod pravnice sa namjerom da razgovaramo pred svjedokom, ali se on brzo okrenuo i vratio u kancelariju”, ispričala je Krunićeva.

Direktor Dragutin Šćekić juče nije želio da daje izjave povodom optužbi nastavnice.

“S obzirom na to da je inspekcija izvršila uviđaj, ne želim da dajem izjave prije nego što dobijemo zvanični izvještaj komisije”, kazao je Šćekić za Dan.

Dan

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com